понеділок, 09 жовтня 2006 14:18

Роман Віктюк купив квартиру донецькому акторові

Українська прем"єра вистави Романа Віктюка "Сергій і Айседора" пройшла в столичному Міжнародному центрі культури і мистецтв (колишній Жовтневий палац). Це історія кохання рязанського поета Сергія Єсеніна та американської танцівниці Айседори Дункан.

Коханку поета зіграла актриса Віра Сотникова, 46 років, ведуча програми "Клуб бывших жен" на каналі "ICTV". Єсеніна втілив 22-річний донеччанин Дмитро Малашенко, який рік тому закінчив Київський університет імені Карпенка-Карого. Під час київських гастролей Віктюка Малашенко попросив у режисера роль для себе. Той дав Дмитрові "до завтра" томик Єсеніна. Наступного дня прослухав і без проб затвердив на роль Єсеніна. Зараз Віктюк увів Малашенка в старі постановки та в два десятки нових. А також купив Дмитрові квартиру в Москві.

У виставі Єсенін у свій день народження зустрічає  Айседору Дункан. Це сталося 3 жовтня 1921-го чи 1922-го. Через кілька хвилин поет закохується в неї. Танцівниця на вісімнадцять років старша за Єсеніна.

На декораціях висять три фото Єсеніна: поета-хлопчика, молодого чоловіка та мертвяка, уже знятого з петлі.

Лунає музика російського композитора Альфреда Шнітке. Соліст московського музичного театру "Гелікон-опера" В"ячеслав Стародубцев співає романси на вірші Єсеніна.

Після вистави Малашенко плакав. Йому подарували оберемок хризантем та айстр. Актор пішов у чоловічу гримерку, де вже зібралися Стародубцев і ще двоє акторів.

— Були різні, але розуміли одне одного, — зауважує Малашенко про Єсеніна та Айседору. — Хоча Дункан володіла тільки англійською, а Єсенін — російською.

У виставі Малашенко залазив на семиметрову декорацію.

— Боявся, — зізнається. І радіє, що ні разу не падав, навіть на репетиціях.

Сотникова приносить шампанське і розливає його в пластикові стаканчики. П"ють посеред кімнати.

— Сергій та Айседора — екстравагантна пара, талановиті психопати, — каже акторка замислено. — Кожне сторіччя народжує кілька таких пар. Наприклад іспанський художник Сальвадор Далі та його дружина і муза Гала, — повертається до дзеркала і ватними паличками витирає розмазану під очима туш.

— Любите вірші Єсеніна?

— "Шаганэ ты моя, Шаганэ", — співає пісню москвички Олени Фролової на слова Єсеніна.

— Пам"ятаю її зі шкільної парти.

Десь о пів на одинадцяту вечора сходами Жовтневого палацу тягне велику синю валізу Малашенко.

— Переношу в автобус речі з готелю "Україна", — пояснює ніяково.

Тієї ж ночі актори відлетіли на гастролі до Німеччини та Америки.

Зараз ви читаєте новину «Роман Віктюк купив квартиру донецькому акторові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі