понеділок, 09 жовтня 2006 14:19

Ринат Ахметов на балет не ходить

Автор: фото: УНІАН
  Син Вадима Писарева Андрій танцює в Національній опері ”Зінгаро”
Син Вадима Писарева Андрій танцює в Національній опері ”Зінгаро”

1–7 жовтня в Донецьку пройшов XIII Міжнародний фестиваль "Зірки світового балету", на який з"їхалися танцівники з 11 країн. У суботу в столичній опері його закрили гала-концертом. Засновник фестивалю та художній керівник Донецької опери Вадим Писарев, 41 рік, приїхав до опери з аеропорту на бордовому "пежо". Знайшов 20-річному синові Андрію, теж артистові балету, гримерку.

— Прослідкую, щоб із тобою нікому мороки не було, — вдавано гримнув. Запевнив "ГПУ":

— Цей концерт ви запам"ятаєте на все життя. Писарев халтури не привозить.

Цікавлюся, чому серед зірок світового балету не відомі імена Лізи-Марії Колон, Алена Ботаіні, Ребекки Кінг.

— А що? — обурюється балетмейстер. — Волочкову запрошувати? Таранду? — каже про керівника московського "Имперского русского балета". — Я не привожу артистів, які на балеті заробляють гроші. Ліза-Марія Колон стрибає вище другого поверху. А під Ребеккою Кінг іскриться паркет. Цей фестиваль відрізняється від усіх інших, бо відкриває нові імена. Або закриває. От Дмитро Сімкін, геніальний німецький танцюрист, який виїхав із Новосибірська до Візбадена, сьогодні виступатиме востаннє.

43-річний Дмитро в гримерці приміряє жіночу балетну пачку. У ній через кілька годин станцює номер "Годуйте птахів" на фінську народну музику.

— Я був таким танцівником, як Писарев, приблизно. Ми давали на сцені однакову динаміку. Але після сорока дуже важко цю динаміку зберегти. Якось у Візбаденській опері танцював "Танго янгола". І зрозумів, що вже не можу тримати цей рівень. Адже Майя Михайлівна, — каже про російську балерину Плісецьку, — вдягне красиву сукню — і зала аплодуватиме. А я, як би красиво не одягався, таких аплодисментів не викличу.

З Януковичами на одному сходовому майданчику жили

Партнерка Сімкіна по танцю, бразилійка Даніела Север"ян, зазирає до гримерки і питає англійською:

— Маєш голку? На сукні бретелька порвалася.

Дмитро дає танцівниці котушку, і Даніела зникає. Артист розказує, що під час їхнього виступу в Німеччині сукня з партнерки злетіла, але глядачі подумали, що так задумано. Під час виступу Дмитра і Даніели в першому відділі їх тричі викликали на "біс". За кулісами на Сімкіна чекав його 18-річний син Даниїл — теж артист балету. Він станцював у другому відділі курча, яке наприкінці танцю знесло яйце — білу повітряну кульку. Це був номер "Moorhuhn".

— То мій перший сезон, — розповів "ГПУ" Даниїл. Похвалився, що в Донецькій опері "Сплячу красуню" танцював у костюмі легендарного артиста балету Володимира Малахова. — Я випадково знайшов його у Віденській опері, де Малахов працював багато років тому.

Танцювали під фонограму. Писарев запевняв, що якісну. Проте в американської артистки Ребекки Кінг "фанера" обірвалася раніше, ніж треба. І їй довелося поспіхом завершити виступ.

— Це був непоганий балет. Непоганий, але не більше, — оцінила  колишня прима-балерина столичної опери Тетяна Таякіна, 55 років. Вона сиділа в партері, час від часу кривилася і хитала головою. — Назва фестивалю трохи не виправдовує себе, — зауважила.

— Адже в Києві не знають цих артистів, щоб їх у нас називали "зірками світового балету".

Після концерту Писарев оголосив, що вручає Таякіній нагороду фестивалю — позолочену статуетку балерини. Тетяна Олексіївна усміхнулася, та за нагородою не вийшла.

— Він віддав її мені за кулісами, — розказала вона "ГПУ".

Писарев за лаштунками шкодував, що на фестивалі не було політиків.

— От у Донецьку... — бідкався. — На всі фестивалі приходить як не Віктор Янукович, то його дружина Людмила Олександрівна. Додає, що з Януковичами вони сусіди вже 12 років:

— На одному сходовому майданчику жили. А от Ринат Ахметов не ходить, скільки йому запрошення не слав.

— А Борис Колесников?

— Цей зрідка. Але хай уже. Він дає гроші на подарунки артистам — шампанське "брют" і "креман" та статуетки.

Запрошує мене до Донецька.

— Приїжджайте, в Києві такого не побачите.

Каже, що цього року туди прилетіла керівник балетної групи Тбіліської опери Ніна Ананіашвілі із 7-місячною дочкою Оленкою.

— Запросила мене у квітні до Тбілісі, у Грузію. Готуємо спільну виставу з ветеранами балету. Це Тетяна Терехова, Юрій Посохов, Олексій Фадеїчев, моя дружина Інна Дорофєєва. Колись ми такою командою клали на лопатки Америку, Японію, Німеччину. Ніна хоче зробити виставу і привезти її на 14-й фестиваль у Донецьк, — хреститься і додає:

— Хоч би нічого не зірвалося.

Зараз ви читаєте новину «Ринат Ахметов на балет не ходить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі