вівторок, 19 грудня 2006 17:08

"Моєю першою жінкою була пасічниця"

Автор: фото: УНІАН
  Євген Євтушенко був одружений чотири рази. Першу дружину, поетесу Беллу Ахмадуліну, змусив зробити аборт
Євген Євтушенко був одружений чотири рази. Першу дружину, поетесу Беллу Ахмадуліну, змусив зробити аборт

Російський поет Євген Євтушенко, 73 роки, провів творчі вечори у Харкові, Києві, Вінниці та Чернівцях. На його виступ у столичному Будинку офіцерів квитки коштували до 150 грн. Зять Леоніда Кучми Віктор Пінчук прийшов із батьками. Квитків поруч вони не змогли придбати, тому батько Пінчука сидів окремо. Прийшов і актор Богдан Ступка.

— Я польщен его присутствием, — сказав зі сцени Євтушенко.

Вийняв жуйку з рота і поклав у блюдце на столику.

Зі співачкою Ольгою Богомолець виконав пісню "Ах, кавалеров мне вполне хватает".

— Цю пісню я написав за кілька годин удома в композитора Едуарда Колмановського, — згадує. — Потім її по радіо заспівала Людмила Зикіна. Через три місяці я поїхав у глухе село на березі Білого моря. На річці жінки прали і співали цю пісню. Коли сказали, що то народна, я спочатку образився. А потім зрадів.

Євтушенко читав вірші про любов. І розповідав про жінок, яким ці рядки присвячені.

Мене вигнали зі школи за те, що спалив класний журнал і вдарив сторожа

— Моєю першою жінкою була пасічниця. Мені було 15 років, їй — 27. Познайомився з нею в алтайському селі. Батько відправив туди до знайомих геологів — як мене вигнали зі школи за те, що спалив класний журнал і вдарив сторожа. Хоч я цього не робив. А до інших шкіл мене не брали.

У тому селі жили вдови військових. Одна стала моєю першою жінкою. Коли дізналася про мій вік, упала перед іконою на коліна і довго молилась. Вона мені першу краватку пошила, — розчулюється. — Відтоді колекціоную краватки. Мені їх робить московський майстер Кирилов. Якби я народився жінкою, розорився б на одязі, — розводить руками. — Дуже люблю яскравий та візерунчастий. Бо в дитинстві бачив лише чорні спецівки ув"язнених у таборах, армійське хакі та смерть. Тепер це компенсую.

Розповідає, що у 21 рік кохався із 23-річною одруженою жінкою, яка мала дитину.

— Я жив у Москві на Четвертій Міщанській вулиці в маленькому будиночку, — веде далі. — Вона забороняла мені говорити про любов. І якось зникла без попередження. Майже через півстоліття в комірчині я знайшов книжку Блока, де було її фото. На звороті вона написала освідчення у коханні. Я зрозумів, що та жінка розривалася між сином і мною. І створив вірш "Старое фото". Але сумнівався, чи треба друкувати: а раптом її чоловік дізнається. У видавництві мене заспокоїли: "Гордиться должен, если не дурак". Коли вірш із цим фото надрукували, мені зателефонував син цієї жінки. Сказав, що мати з чоловіком давно розійшлася. І дав її номер телефону. Я їй подзвонив у Москву. Це була, напевно, найдовша розмова між Москвою і Талсою.

Більше 10 років Євтушенко живе в американському місті Талса у штаті Оклахома. У місцевому університеті викладає російську поезію та історію кіно.

— Показую студентам російські фільми, — розповідає. — Їм дуже сподобався "Водій для Віри" з Богданом Ступкою у головній ролі. Ех, — зітхає, — мені двадцятник би ще! Тільки не рослинного життя. Колись я написав рядки: "Жизнь, бьешь меня под вздох, а не уложить! До 73 собираюсь жить!". За паспортом цього року мені виповниться 73. Але я обдурив долю і в останньому перевиданні виправив: "?до 83-х".

В американській школі в російському класі вчаться сини поета від останньої дружини Марії, 45 років,17-річнийЄвген і 16-річний Дмитро. З лікаря-реаніматолога вона перекваліфікувалася на викладача російської.

Євтушенко був одружений чотири рази. Уперше — з поетесою Беллою Ахмадуліною. Коли він змусив її зробити аборт, вони розійшлися. Євтушенко має п"ятеро синів. Старший Петро, 39 років, живе у Москві. 27-річнийОлександр і 25-річний Антон — у Великій Британії.

Після двогодинного виступу Євтушенко пішов вечеряти у ресторан "Черчилль". Компанію йому склали актор Богдан Ступка, поет-пісняр Юрій Рибчинський, акордеоніст Ян Табачник із дружиною Тетяною та редактор газети "Бульвар" Дмитро Гордон із дружиною Оленою.

Зараз ви читаєте новину «"Моєю першою жінкою була пасічниця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі