вівторок, 05 грудня 2006 14:47

"Мойсеєв робить мені найбільше зауважень"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Римма Зюбіна з текстом нової ролі в гримерці Молодого театру
Римма Зюбіна з текстом нової ролі в гримерці Молодого театру

35-річна Римма Зюбіна — акторка столичного Молодого театру. Працює у свого чоловіка Станіслава Мойсеєва, художнього керівника колективу. Із 2000 року вона знялася в 33 фільмах. А зараз для Молодого театру вчить роль у виставі "Четверта сестра" польського драматурга Януша Гловацького.

Після репетиції вмивається в гримерці.

— На сцені брудно, як у шахті, — пояснює.

Потім переодягається за ширмою з білого медичного халата в чорний повсякденний костюм.

Для вас важливо, як виглядаєте на сцені?

— Було б зручно, — відмахується. — Костюми шиють у цеху. Буває, за день до прем"єри. Навіть не встигаю звикнути до них. Тому іноді виступаю у своєму одязі. Марію Стюарт у виставі "В моїм завершенні — початок мій" граю в чоботах, що привезла з театрального фестивалю у Шотландії. Три роки їх носила, поки не вийшли з моди.

Важко працювати зі своїм чоловіком?

— Я вважала, що разом працювати неправильно. Усі дивувались: "Чого Римма не прийшла. Мабуть, у декреті?" А я рік грала в Театрі на Лівому березі. Потім Мойсеєв узяв мене на п"єсу "Житіє простих" Наталії Ворожбит. На роботі чоловік для мене — Станіслав Анатолійович. Робить найбільше зауважень. Сьогодні на репетиції пропоную: "Давайте, моя героїня знепритомніє". Так він сказав, що я їм сцену поламала.

Ви з Ужгорода. Як потрапили до Києва?

— До київського театрального не вступила. Сказали, немає темпераменту. А в університет культури і мистецтв зарахували після першого екзамену. Але там низький рівень навчання. Я перевелася на заочне. Влаштувалася актрисою до ужгородського драматичного театру, яким керував Мойсєєв. Через рік він пішов звідти.

Римма теж переїхала до Києва. Викладач Микола Досенко допоміг із роботою у Камерному театрі-студії. Опісля у ТЮГу весь сезон грала мишенятко Мицика. Працювала у театрах на Лівому березі та "Браво". Вела програму "Еники-беники" на "УТ-1".

— Заробляла гроші, — пригадує. — Знімала квартиру на околиці. Тоді в Києві маршруток не було. Їздила тролейбусом. Узимку щодня пришивала до своєї довгої шуби петельки. У тролейбусній штовханині їх розривали.

Легше грати в кіно чи театрі?

— У кіно знялася — і по всьому. А в театрі якийсь глядач грюкне дверима, а ти вже думаєш: щось не так. У виставі "Дядя Ваня" граю Соню. У фінальному монолозі кричу: "Ми побачимо небо в алмазах. Ми відпочинемо". Аж тут дзвенить телефон. Це так дратує!

Зюбіна знялася у фільмах київської режисерки Оксани Байрак "Жіноча інтуїція", "Убий мене, ну будь ласка" та "За два кілометри від Нового року".

Як познайомилися з Байрак?

— На "Інтері" знімали фільм "Дух землі". Акторка Віка Малекторович захворіла. Я її озвучувала. Біля ліфта зустріла Байрак. Вона закричала на весь коридор: "Здравствуйте! Вы знаете, что вы — любимая актриса моей мамы?" Кажу: "Спасибо, очень приятно".

Ви — капризна акторка?

— Чим талановитіша людина, тим менше у неї гонору, — зауважує. — У Бортничах під Києвом знімають серіал "Сестри по крові". Одна московська актриса закомандувала там дієтичний стіл. Талановита людина собі такого не дозволить. Приклад — Ада Роговцева. На зйомку фільму "За два кілометри від Нового року" вона приїхала о шостій ранку з Петербурга. Швидко відзнялася. Але машина була одна для всіх. Тому Роговцева дочекалася, доки знімуться інші актори. І поїхала з усіма о третій ночі.

В останньому фільмі Оксани Байрак "Аврора" Римма зіграла епізодичну роль.

— Із виконавицею головної ролі у цьому фільмі, Настею Зюркаловою, мій син Даниїл ходить в один клас.

Він теж актор?

— Уперше знявся дворічним у стрічці "Леді Бомж". Минулого літа режисер Анатолій Матешко дав йому роль у фільмі "Дурдом". Я боялась, що Даня капризуватиме. У нього ж характер! А він потиснув Матешкові руку. І по-діловому пішов на знімальний майданчик. Днями заявив: "Щось я вже давно не заробляв грошей". До зйомок ставиться, як до заробітку. На відміну від мами. Бо мама така дурна, що сама платила б за ролі в кіно.

Жаліється, що бракує пропозицій у гарних стрічках:

— Фільми зараз знімають за російські гроші. Спонсори дають "рознарядку", кого грають москвичі, а кого — кияни. Тому українцям завжди лишаються ролі третього плану.

1971, 23 cерпня — народилася в Ужгороді
1989 — вступила до Київського університету культури і мистецтв
1994 — одружилася із Станіславом Мойсеєвим
1998 — народився син Даниїл
Із 1997 — актриса київського Молодого театру
2004 — фільм Оксани Байрак "За два кілометри від Нового року"
2004 – театральна нагорода "Київська пектораль" у номінації "Краща жіноча роль другого плану" за роль Соні у виставі "Дядя Ваня" Чехова

Зараз ви читаєте новину «"Мойсеєв робить мені найбільше зауважень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі