середа, 23 серпня 2006 21:14

"Люблю потриндіти з Катеринчуком"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Руслана у столичному клубі ”Оранжерея” грає на чотириметровій трембіті
Руслана у столичному клубі ”Оранжерея” грає на чотириметровій трембіті

33-річна співачка і народний депутат від "Нашої України" Руслана Лижичко у День Незалежності піднялася на дах столичного клубу "Оранжерея" біля Бессарабського ринку. І заграла на трембіті.

— Просто так, відірватися, — пояснила вона "ГПУ". — Хотіла у горах зробити гулянку. Але не встигла.

Співачка у джинсах, заляпаних акварельною фарбою, та у жовтій футболці з тризубом.

— Позавчора гуляла по львівській горі Високий Замок. Люди попросили зіграти на трембіті. Помічники принесли інструмент, гарний, але декоративний. На такій трембіті неможливо грати. Дмухаю — а звуку нема. Люди сміялись, — береться у боки. — А мене заїло! Попросила справжню трембіту. Кажу: хоч кілька нот, але заграю!

Довжина Русланиної трембіти — 4 метри.

— Її роблять із дерева, у яке вдарив грім, — пояснює. — Тримати легко, а дути важко. Особливо якщо всередині не змочено водою.

На чому ще граєш?

— На флоярці та бубні. Люблю дримбу. Це металева пластина, яка просовується в рота. Смикаєш пальцем — і вона гуде, — відкриває рота й імітує гру. — Якось я запхала дримбу між зубами, а витягнути не могла.

Каже, що тепер говорить сленгом.

— Повернулась із карпатського містечка Ворохта. Хтіла зняти гуцульське весілля. Але молодь уже по-сучасному одружується.

А на фестивалі у Ворохті була?

— 10 серпня, для дітей-сиріт співала, — підтверджує. — Дочка президента Віталіна Ющенко організовує таке свято двічі на рік. Були ще "Скрябін", "Плач Єремії" та "Ґринджоли". У Карпати привезли 600 дітей. Я підписала листівок двісті, аж втомилася. Кущами вийшла до автобуса. А потім думаю: діти образяться, що втекла. Повернулася і сиділа з ними до ранку.

Каже, найбільше вразила хвора на церебральний параліч 12-річна Оксана.

— Хотіла зі мною заспівати, дуже хвилювалася. А хворі на ДЦП, коли хвилюються, здригаються у конвульсіях і плачуть. Оксана ковтала сльози, але таки проспівала "Світанок".

Маєш небезпечних фанатів?

— Ну... — міркує. — Кілька днів тому до мого офісу підкинули кошенят. Із запискою:  "Руслана і Саша! Вам пора думати про дітей!".

Думаєте?

— Там стоїть людина, від якої це залежить, — показує пальцем на чоловіка і продюсера Олександра Ксенофонтова, який стоїть поруч. — Сама я дітей зробити не можу! Та й нема часу — концерти, парламент.

Із депутатами дружиш?

— Люблю потриндіти з Миколою Катеринчуком, Юрою Павленком, Славою Кириленком. Із БЮТівцем Андрійком Шевченком каву п"ємо і переписуємося есемесками.

А знаєш, як Сашка потоптався по моїй мрії? — питає несподівано. — Каже якось: "Я тобі "хаммера" купив". І показує іграшкову машинку на батарейках.

На чому зараз їздиш?

— Юра! — кричить водієві. — Які у нас машини?

— "Деу" і "пежо", — каже стрижений молодий водій.

А ти вмієш водити?

— Водій не пускає. Раз проїхалась — ледве не влупилася в інше авто. Юра хвилину після того мовчки курив. А міліція нас догнала і ледве не забрала права.

Чому не даєш сольних концертів?

— Записую новий альбом і готую шоу.

Яке?

— Професори Львівської консерваторії створюють для мене нову форму мюзиклу. Хочу, щоб на сцені була тільки одна актриса — я, за мною — танцюристи, а ще далі — рок-група, хорова капела, діджеї та барабанщики.

Уривки шоу я покажу 30 вересня на 750-ліття Львова.

Хто шитиме костюми?

— При Львівській опері є студія. Удень кравці роблять вбрання для оперних співаків. А вночі — для мене. Костюми будуть із крилами, як у кліпі "Дика енергія". Із крил битимуть салюти. Я запросила німецького освітлювача Ґерта Гофа. Він ставив шоу німецької групи "Раммштайн" та Олімпіаду в Греції. Казав, на сцені кожна лампа буде близько 10 кіловатів. А промінь від усіх ламп розтягнеться до кілометра. Так що його буде видно з Місяця.

У кого шиєш одяг на щодень?

— У львів"янки Роксолани Богуцької та киянина Андре Тана. Мілітарі-костюм,  комбінезон і плащ я замовила Тану. А Роксолана готує жовто-блакитну серію одягу. Також до кліпу на пісню "Амазонка" шиє шкіряний одяг.

Що це за кліп?

— Пісня з альбому "Дика енергія", який закінчую у жовтні. Режисером буде киянин Олесь Санін. Битимусь у кадрі на сокирах та козацьких шаблях.

Каже, записала пісню "Світанок" із німецьким рок-музикантом Пітером Маффаєм.

— Він учив українські слова кілька місяців — по транскрипції. Це лірично-рокова, навіть трохи агресивна пісня. Там звучить гуцульська скрипка  київського музиканта Сергія Охрименка.

Ти давала концерти в Туреччині...

— Співала в амфітеатрі Аспендос під Анталією. Це зала на 12 тисяч місць. Там виступала Мадонна. А ще була у Нью-Йорку. Познайомилася з мексиканським тромбоністом. Зараз учу його гуцульських мотивів. У вересні їдемо в Африку. Але там випав сніг, а я таке не люблю...

Часто бачишся із ріднею?

— Мама всю хату обвішала моїми постерами. Розмовляє з фотографіями, бо мене ніколи вдома нема.

Хтось із твоєї родини професійно займається музикою?

— У моєї рідні в усіх гарний голос. Але родичі дивляться, як я живу, і кажуть: "Нам таке "щастя" не треба!".

1973, 24 травня — народилася у Львові
1991 — одружилася з музикантом і продюсером Олександром Ксенофонтовим
1998 — вийшов перший диск "Мить весни"
2003 — альбом "Дикі танці" став платиновим — в Україні продали 500 тис. дисків
2004 — перемогла на музичному конкурсі "Євробачення" у Туреччині, дали звання народної, призначили радником прем"єра з питань культури
2006 — депутат Верховної Ради від блоку "Наша Україна"

Зараз ви читаєте новину «"Люблю потриндіти з Катеринчуком"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі