вівторок, 30 липня 2013 07:30

Куратор "Мистецького Арсеналу" звільнився

Куратор "Мистецького Арсеналу" звільнився
Проект "Велике і Величне". Фото: Сергій Старостенко

— На картині Казимира Малевича в міському музеї Амстердама російський художник Олександр Бренер намалював долар. П'ять місяців відсидів у комфортній голландській тюрмі. Став відомий і переїхав до Женеви. На цьому його художня кар'єра закінчилася, — розповідає головний куратор столичного "Мистецького Арсеналу" Олександр Соловйов, 60 років. 25 липня він написав заяву про звільнення.

— У мистецтві трапляється, коли художник оскверняє роботу колеги. Так висловлює  свою позицію. Заболотна — куратор проекту "Велике і Величне", посадова особа. Її дії не припустимі, бо це акт цензури. Проект колосальний — на 12 тисяч квадратних метрів. Охоплює від сучасних картин до робіт на кістках мамонта.

Раніше Кузнєцов створив цілу серію "Коліївщина" на тему повстань в історії України. Він номінувався на премію Пінчука з композицією, на якій намалював олігархів. На білому полотні переважали червоний і чорний кольори. Таке поєднання викликає стан трансу. Графічні образи дуже виразні й карикатурні. Потім у проекті "Українські новини" у Варшаві втілив тему протистояння православ'я й католицизму. Заболотна бачила цю роботу, і ми запросили Кузнєцова на "Велике і величне". Усе з ним обговорили. Просили ескіз, але він відповів, що імпровізує під час роботи.  Це сатирична картина. Був портрет Ірини Крашкової, яку міліціонери зґвалтували у Врадіївці. Про це гуде вся країна. Смішно ставити художника в якісь рамки, щось замовляти. Він має право відображати все.

— Художник до останнього не надавав нам ескіза. Був у від'їзді й з'явився лише за три дні до відкриття виставки. Йому була відведена центральна стіна серед шедеврів Рєпіна, Сластіона, Лопухова, — пояснює Наталія Заболотна, 40 років, директор "Мистецького Арсеналу". — Ми повірили, що не встигає зробити ескіз. За ці три дні він приходив вечорами, вночі. Не встиг її завершити, а те, що зробив, нас шокувало. Робота абсолютно не відповідала кураторському задуму. Намалювати вночі зовсім іншу картину — глузування з нас і відвідувачів. Як куратор я мала право відмовити й зняти її. Оскільки полотно було на стіні, довелося його замалювати. Воно могло образити почуття вірян.

Зараз ви читаєте новину «Куратор "Мистецького Арсеналу" звільнився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі