пʼятниця, 02 грудня 2011 00:15

Цибулиною називали жіночий статевий орган

98 дизайнерів виставили свої роботи у столичній галереї "М-17". Тут 29 листопада вперше відкрили трієнале графічного мистецтва "Брама дизайну". Трієнале — мистецька подія, що проходить раз на три роки. Виставку присвятили 125-літтю від дня народження графіка Георгія Нарбута.

— Через нашу "Браму" дизайнер входить у професійний світ. Також вона має зачинятися перед неякісною графікою, — пояснює задум організатор фестивалю 59-річний Віталій Шостя. Він очолює кафедру дизайну в Національній академії мистецтв. — Нарбута ми закликали як мірило. Щоб показав, як можна бути авангардистом, заглибленим у традицію.

На відкриття зібралися дизайнери з 15 міст України. Найбільше харків'ян.

Присвячені Нарбуту роботи розмістили на центральній стіні галереї. Посередині — інсталяція, склеєна із квадратів, кіл і трикутників. На ній напис: "Наша спадкова відповідальність". Перелічені досягнення художника: проект герба і печатки, ескізи мундирів армії України, дизайн банкнот і поштових марок.

— Проект робила три місяці, а виношувала в голові цілий рік. Сьогодні до шостої ранку власноруч розвішували свої роботи, ні години не спала, — жваво жестикулює киянка 23-річна Ольга Бандура. — Квадрат, коло і трикутник — це базові фігури в дизайні. У роботах Нарбута головним є трикутник.

Журі обрало найкращі логотипи, шрифти і календарі.

— Найвеселіший тут — календар "Без їжі і віл не потягне", — каже відвідувачка Марія Савченко, 45 років. — Захотіла собі на кухню. Кольори нагадують радянську кулінарну книжку. Розсмішила приказка: "Пішла горілка по животу, як брехня по селу" на місяці грудні.

Найбільше глядачів біля стін із плакатами.

— Перед тим як малювати афішу фестивалю козацької пісні, я переслухала масу ансамблів. Якщо не знаєш, що ти анонсуєш, нічого не вийде, — каже киянка Дарина Ковтун, 20 років. — Урешті, намалювала бандуру у формі цибулини. Це натяк на те, що співатимуть сороміцькі пісні. Цибулиною козаки інколи називали жіночий статевий орган.

— А я виконала календар для Київського зоопарку, — каже студентка Олена Нікуліна. — На кожному аркуші заховала номер місяця, який розкривається через різних тварин. Один — це шия жирафа, Два — хвіст хвіст скорпіона, Три — паща крокодила, Шість — хобот слона. Шкода, слон уже помер.

14

літер зробив Георгій Нарбут для книжки "Українська абетка" 1917-го. Художниця Оксана Чуєва оформила ними записник. Самотужки надрукувала десяток примірників на дизайнерському картоні

 

Зараз ви читаєте новину «Цибулиною називали жіночий статевий орган». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі