четвер, 15 березня 2012 07:15

"Це типова пропаганда путінського режиму"

Заборонити показ в Україні російського фільму "Серпень. Восьмого" вимагають громадська організація "Свобода" та грузинська діаспора. У стрічці режисера 50-річного Джаніка Файзієва йдеться про російсько-грузинську війну в серпні 2008-го.

За сюжетом москвичка 23-річна Ксенія збирається у відпустку з новим коханим у Сочі. Маленького сина залишає на першого чоловіка. Той служить у миротворчих військах у Цхінвалі. Починається війна, і батько не може відправити хлопчика назад до матері. Ксенія їде рятувати сина.

— Державне агентство з питань кіно розглядає заявку на отримання фільмом прокатного свідоцтва. 2 березня прийшов повний пакет документів. Отже, 10-денний термін виходить 16 березня, бо вихідні були, — зазначають в агентстві.

Стрічку вже заборонили в Молдові та Азербайджані.

— Дивився цей фільм. Розпалювання міжнаціональної ворожнечі там немає, — каже кінокритик, експерт Держагентства з питань кіно Алік Шпилюк, 53 роки. — Можливо, є неправдива інформація про події 2008-го. Можна закинути, що стрічку замовила російська держава, щоб продемонструвати свою точку зору на ці події. Але не можна застосовувати поняття "інформація" щодо художнього ігрового кіно. Фільм зроблений талановитою людиною й звертається до людських почуттів: кохання, любові матері до дитини. Нормальне комерційне кіно. Якби фільм спокійно пішов у кінотеатри, ніхто б не звернув на нього уваги. А так усі шукатимуть, де його скачати, підуть на покази. Цей галас стане для стрічки хорошою рекламою.

Режисер Джанік Файзієв відомий за фільмом "Турецький Гамбіт" і серією новорічних мюзиклів "Старі пісні про головне". "Серпень. Восьмого" вийшов у російський прокат 23 лютого. Його визнали соціально значущим проектом, тому фінансував стрічку Фонд підтримки кіно. Бюджет — $16 млн. У Росії вже зібрав $9,7 млн.

— У Грузії цю стрічку сприйняли абсолютно негативно. Вона все перевертає догори дригом, — зазначає спецкор інформаційно-аналітичного порталу "Грузія онлайн" в Україні Роланд Мікіані, 44 роки. Він ініціював акцію із заборони показу фільму. — Це типова пропаганда путінського режиму. Художні якості залишаю поза увагою. Вони не мають значення в контексті цього кінолайна. Агресор Росія показана жертвою, а жертва Грузія — агресором. Росія окупувала 20 відсотків території Грузії. Категорично треба заборонити публічний показ стрічки в Україні. Путін-Кремль хоче вчергове "как гиена, пометить территорию и показать, кто тут хозяин". Якщо Україна має відчуття національної гідності, повинна це зробити. Азербайджан і Молдова показали, що пропаганда Путіна там не проканає.

— Метою фільму є маніпулювання масовою свідомістю, аби відбілити російський імперіалізм, вторгнення до Грузії та окупацію частини її території, — заявляє активіст "Свободи" Андрій Мохник, 39 років.

— Цю стрічку можуть дивитися діти. У ній немає жодного розпалювання національної ворожнечі, — каже продюсер стрічки москвич 44-річний Федір Бондарчук, член партії "Єдина Росія".

Минулого червня в Тбілісі відбулася прем'єра іншого фільму про війну в Південній Осетії — "П'ять днів" режисера Ренні Харліна, 52 роки. Бюджет фільму становить $50 млн. Грузинські військові надали для зйомок уніформи, танки і вертольоти. Президент Михаїл Саакашвілі дозволив використати свою резиденцію. Ще на стадії зйомок фільм викликав хвилю обурення в Росії. Тамтешні ЗМІ звинуватили авторів у русофобії та спотворюванні реальних подій.

Зараз ви читаєте новину «"Це типова пропаганда путінського режиму"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі