четвер, 04 червня 2009 18:58

Богдан Ступка не прийшов на закриття свого кінофестивалю

3 червня у столичному театрі ім. Франка завершився 1-й Міжнародний кінофестиваль. Оголосили про це зі сцени продюсер конкурсу кінематографістів із Бердянська Федір Крат, 39 років, і дружина президента конкурсу 66-річна Лариса Ступка.

— Богдан Сильвестрович учора полетів до Америки, — пояснює Крат. — У ці хвилини він зустрічається із актором Робертом де Ніро. Хоче запросити його на наступний фестиваль. Наступного року ми збудуємо фестивальне місто на березі Дніпра.

Акторів на закриття привезли автобусом.

— Колись нас так у піонерський табір автобусами возили, — каже 49-річний Борис Барський із трупи "Маски". — Дуже зручно. Ніхто нікуди не втече і всі доїдуть вчасно.

Помічає червону доріжку, знімає туфлі й босоніж крокує до входу. За ним у довгій вечірній сукні йде московська актриса Марина Могилевська.

— Не спрашивайте меня о фильмах, — червоніє актриса. — Ни одного не видела. Приехала вчера, хотела со Ступкой пообщаться, но его нет. Удивляюсь оптимизму украинцев. Все загибаются от кризиса, а вы праздник устроили.

Російський режисер, колишній киянин 51-річний Дмитро Томашпольський переглянув усі фільми. На показ своєї стрічки про Анну Ахматову "Місяць у зеніті" прийшов із виконавцем головної ролі Володимиром Кошевим, 32 роки.

— Я сів в кутку, — згадує актор. — Дивлюся, прийшла літня пара. Він майже нічого не чує, дружина йому все пояснює. "А це хто?" — питає чоловік. — Ахматова. — А це? — Гумільов. По завершенню дідусь цікавиться: "Ну, як тобі Гумільов?" — "Я б з ним пішла," — зітхнула бабуся.

— А я не потрапив на показ свого фільму "Таємничий острів", — скаржиться київський режисер Володимир Тихий, 39 років. — Пускали лише по запрошеннях, я не набрався сміливості собі попросити.

— Зала була майже порожня, — пошепки обурюється Томашпольський. — Не розумію, чому Іллєнка, Балаяна не було. Балаян готується знімати 4-серійний фільм за романом "Алые паруса". Ти, Володя, — каже до Кошевого, — ідеально підійшов би на роль Грея. Якби був Балаян, я підвів би тебе до нього.

— Я переважно у Франції знімаюся. У Росії зараз така байда, — упівголоса каже Кошевий.

Більшість конкурсних фільмів створені 2008-го. Стрічки  "Юнкера" (Росія), "Кадет" (Білорусь), "Контракт" (Україна) — цьогоріч.

На майстер-клас британського режисера Пітера Ґрінуея записалися журналісти, студенти, бухгалтери, брокери, працівники метрополітену. У Києві британець був три дні, на церемонію закриття не залишився.

Член журі 60-річний Івар Калниньш приїхав на фестиваль з дружиною, 51-річний грузинський режисер Леван Учайнешвілі — із братом. Брати влаштували рейд грузинськими ресторанами столиці. Аргентинська режисерка Вів"єн Імар розповіла про своє українське коріння. Її бабуся — одеситка Хмара емігрувала до Аргентини і змінила там прізвище на Імар.

На фестивалі не було акторів Ади Роговцевої, Леся Сердюка, Богдана Бенюка, режисерів Романа Балаяна, Юрія Іллєнка, Миколи Мащенка. Не прийшов директор Української кінофундації Андрій Халпахчі.

— Це не фестиваль, а пародія! — обурюється Юрій Іллєнко, 73 роки. — В Україні за останній рік жодного фільму не зняли. Нас із Балаяном просто викинули.

Каже, 5 червня в Голлівуді покажуть фільм Сергія Параджанова "Тіні забутих предків", в якому Іллєнко був оператором.

— Я по скайпу вестиму майстер-клас для голлівудських режисерів. Сидітиму в себе в селі й спілкуватимуся з Америкою.

На церемонії закриття фестивалю в залі було багато вільних місць.



Переміг фільм Горана Марковіча "Турне"

Переможець — стрічка "Турне" сербського режисера Горана Марковіча. 2008-го на фестивалі в Монреалі ця картина стала кращою й отримала премію за режисуру. Кращий режисер — аргентинка Паула Хернанднес, драма "Злива". Ліпший оператор — британець Лол Кролі, фільм "Кращі речі". Приз за сценарій — Горан Маркович, стрічка "Турне". Ліпшим композиторами стали німець Кристоф Блейзер і фінн Штефен Калеса за музику до фільму "Фінське танго". Кращий актор — аргентинець Антоніо Бірабент із кінострічки "Три бажання". Актор другого плану — латвієць Любомирас Лаусіавічус, фільм "Вогельфрай". Приз за кращу жіночу роль розділили росіянки Світлана Крючкова й Світлана Свирко: вони зіграли Анну Ахматову в молодості та літньому віці в картині Дмитра Томашпольського "Місяць у зеніті". Приз за кращу жіночу роль другого плану дістався полячці Дануті Стенці за роботу в фільмі "Ще раз".

4 млн грн — бюджет фестивалю

4 фільми на день переглядали члени журі

4 год. — спав щодня продюсер фестивалю Федір Крат

4 дні — був на фестивалі Богдан Ступка

4 майстер-класи провели на фестивалі режисери Зануссі, Рудінштейн, Прошкін і художник Олег Кулік

44 рази спіткнулися гості фестивалю на червоній доріжці через погано покладений асфальт

64 актори з дев"яти країн відвідали фестиваль

$58 млн — бюджет фільму "Я є, бо ми є", сценарій до якого написала співачка Мадонна

4 м шнура не вистачило, щоб підключити проектор під час показу фільму Пітера ґрінуея, його шукали 1,5 год.

40 грн коштує філіжанка кави з молоком і цукром у готелі "Рев"єра", де жили гості

275 євро — беруть за добу проживання в одномісному номері готелю

Зараз ви читаєте новину «Богдан Ступка не прийшов на закриття свого кінофестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі