четвер, 03 серпня 2023 00:45

Свічка, сіль і правильне дихання: 15 способів порізати цибулю без сліз

Цибуля є універсальним продуктом на кухні. Однак кожен знає, що різати її – не найприємніше заняття.

Цибуля викликає сльози через те, що містить лакриматор – речовину, яка подразнює слизову. І коли ніж врізається в цибулину, очі виділяють сльози, щоб захиститися від парів лакриматора і розчинити їх до того, як вони вплинуть.

15 способів, як полегшити собі це заняття, зібрала Gazeta.ua.

Автор: pexels.com
  Цибуля викликає сльози через те, що містить лакриматор – речовину, яка подразнює слизову
Цибуля викликає сльози через те, що містить лакриматор – речовину, яка подразнює слизову

1. Холодна вода. Перед тим, як чистити й різати, покладіть цибулю в холодну воду на кілька хвилин. А під час безпосередньо процесу змочуйте холодною водою і ніж. Вода розчиняє лакриматор, тому це є один з найдієвіших способів уникнути сліз.

2. Холодильник і морозильна камера. Можна перед початком нарізання покласти цибулину в морозильну камеру хоча б на 1 год. Також можна охолодити ніж за 15 хв. до нарізання. При заморожування активність лакриматор значно знижується.

3. Кипляча вода. Якщо різати цибулю поруч з киплячою водою, не буде сліз. Річ у тім, що пара здатна розсіювати сльозоточиві речовини. Також можна нарізати цибулю на великі шматки, опустити їх у киплячу воду на кілька хвилин і вже потім спокійно нарізати.

4. Набрати води в рота. Ця маніпуляції також перешкоджає сльозам. Тримайте воду в роті до завершення нарізання лука.

5. Петрушка або жувальна гумка. Поки ріжете, жуйте щось із цього. Завдяки цьому способу ви окислите речовини, які викликають сльози, і знешкодите їх.

6. Увімкніть вентилятор або витяжку поруч. У такий спосіб сльозоточиві пари випаровуватимуться швидше, ніж доберуться ваших очей.

7. Свічка. Нарізайте цибулю поруч із запаленою свічкою: полум'я окислить всі речовини, які викликають сльози під час цього процесу.

Автор: pixabay.com
  Цибуля є універсальним продуктом на кухні
Цибуля є універсальним продуктом на кухні

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зробити черствий хліб знову свіжим – порада від британського шеф-кухаря

8. Оцет. Перед різанням намажте обробну дошку оцтом. Внаслідок хімічної реакції пари цибулі будуть нейтралізовані.

9. Сіль. Краще обирати для цього способу крупну сіль. Посипте нею обробну дошку: сіль вбере сік, що виділяється під час нарізання цибулі.

10. Скибка лимона. Також можна натерти обробну дошку скибкою лимона, сік якого нейтралізує сльозоточиву дію цибулі.

11. Правильний ніж. Завжди обирайте гострий ніж без зубців. Так нарізання цибулі мине швидко і виділятиметься набагато менше соку.

12. Правильне дихання. Господині часто рекомендують цей спосіб. Під час нарізання цибулі краще дихайте ротом, а не носом. Пари лакриматора таким чином не вплинуть на слизову носа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три перевірених рецепти, як заготувати смородину із цукром на зиму

13. Окуляри для плавання або пов'язка. Хоч це й не найпрактичніший спосіб, але працює: затуліть очі й рот окулярами для плавання або ватно-марлевою пов'язкою. Це допоможе різати цибулю без сліз.

14. Кухонний комбайн. Це сучасний метод для сучасних господинь. Однак застерігаємо: не ставте максимальну швидкість, бо цибуля перетвориться на кашу.

15. Зелена цибуля. Якщо це можливо і ви не хочете плакати, замініть ріпчасту цибулю на зелену.

Найпопулярнішою бобовою культурою є горох. З ним є багато різноманітних страв. Але цей продукт, аби добре розварився, треба надовго замочувати.

Однак можна знайти ефективні способи, як швидко зварити горох без замочування. Про найдієвіші з них дізнавайтеся у матеріалі.

Зараз ви читаєте новину «Свічка, сіль і правильне дихання: 15 способів порізати цибулю без сліз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі