четвер, 19 жовтня 2023 17:24

Сім порад, як вибрати кухонні ножі для особистої домашньої кухні

Ніж – це інструмент необхідний на кожній кухні.

Ви не зможете приготувати більшість блюд правильно, якщо ви не використовуєте ніж для оброблення продуктів та інгредієнтів. Значить, сучасна кухня без ножа (або навіть набору ножів) просто неможлива.

Автор: надане компанією GRAND WAY
  Не варто сильно заощаджувати на ножі. Від приготування їжі все-таки треба отримувати задоволення
Не варто сильно заощаджувати на ножі. Від приготування їжі все-таки треба отримувати задоволення

Отже, які поради ми можемо дати щодо купівлі кухонних ножів?

По-перше, ваш кухонний ніж повинен вам подобатися

Тому що, як не крути, саме вам користуватися цим ножем щодня протягом багатьох років. І тому, якщо він з першого погляду вас чимось не влаштовує, просто виберіть той, який буде вам до душі. Вибір зараз великий. Це не буде проблемою.

По-друге, зверніть увагу на руків'я кухонного ножа

Коли ви берете його в руку, воно має лежати в ній максимально зручно. Тому що вам доведеться регулярно (і іноді багато) цим ножем працювати і ніяких мозолів, вивихів і зайвих розтяжінь вам точно не треба.

По-третє. Щодо матеріалів

Для звичайного регулярного домашнього використання найкраще взяти кухонний ніж із якісної нержавіючої сталі.

Гарна нержавіюча сталь проста у догляді і ефективна в роботі. Вона не боїться іржі. І, повірте, це вже не мало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як нарізати цибулю без сліз: перевірений спосіб

Догляд за професійними кованими ножами з вуглецевої сталі – справжній головний біль. Їх клинки потрібно постійно витирати від вологи, адже якщо ви покладете такий ніж вологим в чохол або поставите на підставку, він може заіржавіти (і дуже швидко). За ножем із вуглецевої сталі потрібно стежити, щоб він взагалі не опинився у вогкості. І навіть покривати тонким шаром олії після роботи.

Ніж із нержавіючої сталі теж потрібно протирати після роботи. До того ж, навіть ножі з нержавіючої сталі не рекомендується мити в посудомийній машині, якщо ви хочете, щоб вони прослужили вам довго. Але все одно, головного болю з доглядом за ножем із нержавійки ви матимете в рази менше.

У чому ж тоді плюси ножів з вуглецевих сталей? При правильному догляді вони помітно довше залишаються гострими, чим ножі з нержавіючої сталі. Ріжуть вони дещо краще. Все це, завдяки більшої твердості вуглецевої сталі.

Але зворотнім боком твердості є крихкість. Тому багато ножів із твердих сталей не люблять ударів (наприклад о кухонну мийку). Якщо ви спробуєте щось порізати таким ножем на фаянсі, ви можете просто викришити або вищербити лезо. Якщо ви упустите такий ніж, то в нього може, наприклад, відбитися кінчик (вістря), або з ним станеться щось ще гірше. Не люблять ці ножі та поперечних навантажень на вигин.

Кухонний ніж повинен мати адекватну ціну та адекватну якість

Не варто сильно заощаджувати на ножі. На ринку є дійсно багато дешевих ножів дуже низької якості. Купите такий і не працюватимете, а мучитиметеся.

Від приготування їжі все ж таки варто отримувати задоволення.

Про які нюанси та особливості дорогих професійних ножів замовчує реклама, ми вже писали.

Як кажуть, у всьому слід шукати золоту середину.

На кухні не обійтися одним ножем. Їх має бути кілька. У ножах треба дивитися не лише на форму. Від матеріалу залежить, чи часто треба буде точити ніж і чи окислюватиметься він. Тоді їжа може синіти і бути на смак, як залізо.

Зараз ви читаєте новину «Сім порад, як вибрати кухонні ножі для особистої домашньої кухні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі