четвер, 14 грудня 2023 19:07

Голубці з картоплею: рецепт страви, яку офіційно визнали українською

Голубці з картоплею: рецепт страви, яку офіційно визнали українською
Лемківські голубці: покроковий рецепт, як приготувати страву, яку внесли до переліку культурної спадщини України Фото: pinterest

Традиційні Лемківські голубці з картоплею готують за двома рецептами: пісні до Святвечора та звичайні, тобто святкові.

Це одна з 12 обов'язкових пісних страв на Святвечір. Традиційно, на наступний день, тобто на саме Різдво, їдять картопляні голубці із м'ясною начинкою та зі сметаною.

Розповімо про пісний варіант цих голубців.

Інгредієнти

Листя капустяне з двох середніх головок

Картопля - 1 кг

Цибуля - 3 шт

Морква - 1 шт

Олія для смаження - 1 стакан

Гриби - 300 гр

Томат - 2 ст.л.

Сіль перець, часник — до смаку

Вода - 1 л

Як приготувати

Капусту помийте і виріжте качан. Зніміть верхнє листя. Обрізки з капусти не викидаємо – вони знадобляться, щоб вистелити дно посуду, в якому готуватимуться голубці.

Закип'ятіть воду у великій каструлі, додайте 1 ч.л. солі. Киньте очищену капусту на кілька хвилин, щоб попарились. Коли вода знову закипить, починаємо виделкою акуратно відокремлювати листочки. Коли вони вистигли, обріжте акуратно грубі місця на листках капусти.

Начинка

0,300 кг картоплі відварюємо до готовності, як на пюре. Решту картоплі тремо на терці, як на деруни та одну цибулину. Решту цибулі можна подрібнити ножем. Обсмажуємо на сковороді у рослинній олії нарізану цибулю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати найсмачнішу кутю з халвою за подільським рецептом. За неї подякують усі

З'єднуємо всі інгредієнти для начинки: картопляне пюре, натерту картоплю та обсмажену цибулю, солимо і перчимо до смаку. Ретельно перемішуємо до однорідності.

На дно каструлі викладаємо залишки капусти та непридатне листя. Потім беремо лист капусти, викладаємо в нього приблизно 1 ст. л. картопляної начинки та загортаємо, формуючи голубець. Проробляємо те саме з рештою начинки і листочками, щільно викладаємо їх у каструлю.

Беремо приблизно 1 л холодної води та розчиняємо в ній 1,5 ч. л. солі та томат, перемішуємо та заливаємо голубці. Зверху голубці накриваємо листочками.

Ставимо тушити на слабкий вогонь – приблизно на 1,5 години.

Окремо підсмажуємо гриби та цибулю на олії та поливаємо засмажкою вже готові голубці.

Міністерство культури та інформаційної політики внесло до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України голубці з картоплею та обухівський рушник.

Традиція приготування й споживання пісних голубців з картоплею походить з села Сонячне Волноваського району Донецької області.

Зараз ви читаєте новину «Голубці з картоплею: рецепт страви, яку офіційно визнали українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі