пʼятниця, 08 грудня 2023 12:14

Як приготувати найсмачнішу кутю з халвою за подільським рецептом. За неї подякують усі

Як приготувати найсмачнішу кутю з халвою за подільським рецептом. За неї подякують усі
Кутя з халвою за подільським рецептом Фото: pinterest

Головною стравою Різдва Христового є кутя. Традиційно вона є на столі у кожної української родини.

Щоб приготувати по-справжньому смачну солодку кутю, спробуйте цей рецепт. Gazeta.ua розповість, як покроково приготувати головну страву різдвяних свят за подільським рецептом. За неї вам подякують усі гості.

Інгредієнти

Пшениця - 300 г

Вода - близько 1 л

Сіль - за смаком

Цукор - 4 ст. л.

Халва - 200 г

Волоські горіхи - 100 г

Родзинки - 100 г

Мак тертий - 3 ст. л.

Як приготувати

Пшеницю для куті промийте тричі холодною водою. Замочіть її на декілька годин, а краще на ніч. Тоді вона швидше звариться, десь за годину-півтори. Якщо цього не зробити, то час приготування займе понад дві години.

На триста грамів пшениці треба літр води. Як закипить, варіть на маленькому вогні. У першу годину варіння час від часу помішуйте кутю. Трішки посоліть. На триста грамів куті достатньо третину чайної ложки солі.

Мак залийте окропом і залишіть на 15 хвилин, а потім злийте усю воду. Зітріть мак у макітрі до білуватого кольору. Щоразу наприкінці додавайте цукру. За раз увесь мак не викидайте у макітру. Велику кількість важко терти. Сипте по столовій ложці. Якщо макітри немає, спробуйте це зробити блендером. Готова макова начинка, яка продається у магазині не годитьс для куті. Смак буде суттєво відрізнятися і консистенція куті стане іншою.

Горіхи подрібнюємо у блендері або качалкою. Халву розімніть вилкою. Родзинки залийте окропом на 5 хв. Потім злийте воду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати кутю: секрети, які зроблять різдвяну страву найсмачнішою на святковому столі

Коли пшениця звариться, залиште її. Хай повністю охолоне. Ознака, що пшениця готова: зерна мають бути розварені.

Верхній шар у вигляді плівки відгорніть в сторону. Надберіть частину куті у посуд, в якому будете її замішувати.

Кладіть до куті перетертий мак, халву, горіхи, родзинки та цукор. Перемішуємо. Додаємо поступово кип'ячену охолоджену воду. Вона має бути ледь-ледь теплою. І ще раз добре вимішуємо.

Кутя має вийти негустою, щоб можна було смакувати у ній рідкою сумішшю.

Для різдвяної куті необхідно підібрати правильну крупу. Якщо вона довго лежала, міг з'явитися затхлий запах. Він з'являється і тоді, якщо довго зберігати пшеницю або рис у поліетиленових пакетиках

Цільні зерна потрібно замочити у теплій воді на ніч. Потім варити 30 хв без кришки та кілька годин потримати на пару під кришкою. Після цього ще раз проварити пів години без кришки і знову залишити під кришкою.

Пшениця вариться довго. Тому краще підходить посуд з товстим дном. Якщо ви готуєте у мультиварці, виставте довгочасовий режим.

Зараз ви читаєте новину «Як приготувати найсмачнішу кутю з халвою за подільським рецептом. За неї подякують усі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі