понеділок, 26 листопада 2012 14:45

До кави додають лайм та чорнослив
5

Фото: ФОТО Вікторія Марценюк

24-25 листопада у ТРЦ "Mегамол" пройшов 3-тій Вінницький чемпіонат бариста. За 15 хвилин кожен учасник мав приготувати по чотири порції еспресо, капуччіно та авторського напою. При цьому коментувати свої напої.

"До відвару із чорносливу додаю потерту цедру та свіжий сік лайму, - коментує свій авторський напій Яна Урбанська, 22 роки, бариста "Дім кави", стаж 2 роки. - Утворену суміш додаю до порції класичного еспресо".

Усі напої Яна приготувала за 14 хвилин 30 секунд. Зайняла перше місце. Отримала головний приз 2000 гривень та право приймати участь на 9-тому Всеукраїнському конкурсі бариста у Києві.

"Авторський напій сама придумала. Довго експериментувала, але цей сподобався тим, що мав чудовий аромат і легеньку кислинку лайму. Тренувалася до чемпіонату кожного дня впродовж місяця. З колегами спеціально збиралися, встановлювали таймер і робила всі три види кавових напоїв, при цьому озвучувала їм свою конкурсну промову."

У чемпіонаті взяли участь 11 бариста із вінницьких кав'ярень.

"Ароматні ягоди чорної смородини поєдную із солодким чорносливом, за основу - звичайний еспресо",- розливає у прозорі склянки на високих ніжках авторський напій бариста із "Золотого дукату" Яна Лещенко, 23 роки. Завдання виконала за майже 15 хвилин. Стаж 2 роки. Зайняла друге місце.

"Апельсинову цедру, какао, молоко і лід збиваю у блендері. Додаю її до порції класичного еспресо, - коментує бариста 17-річна Ірина Кулішова. Стаж 2 місяці.

Оцінювали роботи конкурсантів семеро суддей із Житомира, Львова, Одеси, Харкова та Києва. Вони куштували кожен напій учасника.

"Ми оцінюємо наскільки бариста розуміє, що він робить, наскільки точно відповідає його опис смаку тому напоєві, який він приготував, - каже головний суддя Руслан Якубов, 32 роки. - Крім правильного приготування оцінюється і презентація бариста кожного напою."

Двоє суддів спостерігають за технікою приготування кавових напоїв, чотири – оцінюють аромат та смак. Один головний - слідкує за всім.

"Має значення, які інгредієнти вибрав бариста, і наскільки вміло він підкреслив ними смак еспресо. Якщо йому не вдалося цього зробити, то ставимо нижчу оцінку, - розповідає Якубов. - В капучіно оцінюємо те, наскільки вдало смак молока поєднується із еспресо. Не менш важливим є і навички обслуговування, оформлення та подача напоїв бариста. Але головне для професійного бариста має бути не бажання отримати медаль, а віддати свій досвід іншим".

Зараз ви читаєте новину «До кави додають лайм та чорнослив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі