субота, 23 грудня 2023 11:20

Чи можна їсти надгнилу та зелену картоплю - важлива порада

Чи можна їсти надгнилу та зелену картоплю - важлива порада
Надгнилу картоплю часто обрізають та готують з неї їжу. Фото: historyurok.com.ua

Зазвичай гниль, що часто виникає на картоплі, вирізають, а здорову частину картоплини використовують для готування.

Однак, за словами фахівців, робити цього не варто, пише Gazeta.ua.

Картопля гниє не випадково. Основними причинами можуть бути недоліки в обробці грядки при посадці, багато вологи в ґрунті, занадто багато органіки. Гнити картопля може також через неакуратне викопування і пошкодження бульб під час збирання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голубці з картоплею: рецепт страви, яку офіційно визнали українською

Основними збудниками інфекції, що призводить до гниття, є нездорові бульби, заражений ґрунт та бадилля. На них колонізуються патогенні мікроорганізми, які інфікують усю здорову масу бульб під час зберігання в підвалі.

Тому вживати уражену гниллю картоплю не радять. Адже гриби, якими уражена картопля, при потраплянні в стравохід людини, можуть призвести до отруєння.

За словами фахівців, особливо небезпечно готувати прозеленену картоплю. Адже вона насичена соланіном — небезпечною для організму отрутою. Таку картоплю краще використовувати лише для посадки.

Картоплю ледь не щодня у різному вигляді готують більшість українських родин.

Тому вирощування, догляд та збирання картоплі є давньою традицією. Це не лише смачний продукт, а й джерело багатьох поживних речовин. Про те, як правильно зберігати картоплю на кухні, пише Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Чи можна їсти надгнилу та зелену картоплю - важлива порада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі