пʼятниця, 18 січня 2019 10:56

Які продукти в Україні найчастіше підробляють

Які продукти в Україні найчастіше підробляють
Чим складніше продукт і чим більше в його складі компонентів, тим легше його фальсифікувати Фото: УНН

В Україні найчастіше підробляють вершкове масло і згущене молоко. У цих продуктах молочний жир замінюють на рослинний. У вареній ковбасі та сосисках м'ясо замінюють соєю. А ще високий рівень підробок міститься серед сирів. Про це розповів голова Правління "Науково-дослідного Центру Незалежних Споживчих Експертиз ТЕСТ" Валентин Безрукий у коментарі УНН.

"Вершкове масло - один із найбільш фальсифікованих продуктів", - зазначив експерт. На сьогодні на ринку практично не залишилося натурального згущеного молока через прагнення виробників здешевити виробництво і зробити рентабельний продукт, оскільки молочний жир - досить дорогий компонент молочних продуктів, відповідно, більш високожирні продукти фальсифікуються частіше.

Звичайне молоко - як однокомпонентний продукт - не фальсифікують, не було зафіксовано випадків фальсифікату в йогуртах, мало підробок серед представленої на ринку сметани, проте кефір часто не є таким через відсутність кефірних дріжджів. Під виглядом кефіру, уточнив експерт, в Україні все частіше продають звичайний йогурт.

Серед ковбасних виробів експерт виділив варену ковбасу і сосиски. Технологія виготовлення цих продуктів дозволяє замінювати м'ясо у продукті іншою, більш дешевою сировиною без шкоди смаковими якостями.

Часто фальсифікуються тверді сири, включаючи ті, що продаються у великих супермаркетах. "Є низка виробників, які просто на виробництві фальсифікату спеціалізуються", - уточнив Безрукий. Більш дорогі сорти сиру фальсифікуються частіше, ніж дешевші, такі, як, наприклад, моцарелла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців попередили про підроблену молочку

Чим складніше продукт і чим більше у його складі компонентів, тим легше його фальсифікувати. Наприклад, більш висококласне м'ясо замінити більш нізкоклассним або взагалі м'ясом іншої тварини. Крім того, більш доцільно для виробника фальсифікувати ті продукти, у яких компоненти дорожчі, проте які користуються щоденним попитом, - це переважно молочні продукти.

В Україні з кожним роком збільшується частка підробленого товару, розповіла Gazeta.ua експерт науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз Ніна Кільдій.

Зараз ви читаєте новину «Які продукти в Україні найчастіше підробляють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі