вівторок, 12 лютого 2019 07:01

Зміцнення гривні триватиме до червня

Гривня зміцнюється. З піку, коли курс сягнув 28,4 гривні за долар, національну валюту вже торгують по 27. З'явилася тисяча і одна теорія змови, чому це відбувається. Через вибори і монетизацію субсидій, наприклад. Хоча рік тому гривня укріплювалася аналогічно.

Немає змови ні тоді, коли курс падає, ні коли зростає. Працюють закони економіки. Гривня — валюта сезонна. Доки у нас не буде розвиненого фінансового ринку, здатного цю сезонність згладити, вона лишатиметься такою.

До січня-грудня гривня падає. Чимало коштів уряд витрачає саме в цей період. Сезонне зміцнення настає перед весною. Аграрії дістають валізи з доларами і готуються до посівної. Додався фактор приходу іноземців на український ринок. Два роки поспіль іноземні інвестори вкладають у них сотні мільйонів доларів наприкінці січня — на початку лютого.

Якщо не з'являться непередбачувані обставини, пов'язані з виборами чи глобальними світовими процесами, зміцнення гривні триватиме до травня-червня. З липня сезонність почне гру в зворотному напрямку. Нерезиденти фіксуватимуть прибуток. Імпортери поквапляться укладати контракти.

Попри всі сезонні гойдалки — гривня залишається стабільною. За 2018 рік зміцнилася на відсоток. Це чекає нас і цьогоріч. Якщо збережемо співпрацю з Міжнародним валютним фондом.

Зараз ви читаєте новину «Зміцнення гривні триватиме до червня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі