пʼятниця, 19 липня 2013 00:15

Запаси гвинтівок і пістолетів лежать у соляних шахтах

Автор: підготувала Ірина РИБАКОВА
 

Торік США придбали в України 90 тис. одиниць стрілецької зброї, Німеччина — 28 тис., Судан — 22 тис., Чад — 15 тис., Канада — 11 тис.

— Штати є найбільшим споживачем не лише українських пістолетів, карабінів та гвинтівок, а й тих, що виготовляють в інших країнах. Бо ж в Америці стрілецьку зброю дозволено купувати майже всім, — зазначає експерт Центру досліджень армії, конверсії та озброєння Сергій Згурець, 44 роки.

Україна експортує зброю часів Першої та Другої світових воєн. Мільйони її найменувань добре збереглися на армійських складах. Зокрема у соляних шахтах, де стала температура й низька вологість.

— Під час холодної війни у Радянському Союзі виробляли колосальну кількість стрілецької зброї, — каже експерт, директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, 62 роки. — На території України розташовувався другий ешелон угруповання радянських військ, де в основному концентрувалися склади. Ця зброя з часом стає непридатною. До того ж для нас вона зайва. Радянська армія тоді була за два мільйони осіб, а в нас нині у 10 разів менше. Близько 1,5 мільйона одиниць стрілецької зброї треба утилізувати. Але озброєння радянського виробництва неодноразово показало свою надійність, тому на якусь його частину можемо знайти покупця. США, Європа начебто беруть його для себе, але потім перепродають у країни Африки та Азії.

Коли я був начальником збройного складу, там зберігалися револьвери 1895 року, — додає Сунгуровський. — Вони лежали в олії і були готовими до використання. Українська армія теж користується зброю зі старих запасів.

Зараз ви читаєте новину «Запаси гвинтівок і пістолетів лежать у соляних шахтах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі