четвер, 12 березня 2020 05:41

Уперше за 49 місяців зафіксували падіння економіки

Валовий внутрішній продукт України у січні скоротився на 0,5%. Падіння зафіксовано вперше з 2016 року.

— Валовий внутрішній продукт — це об'єктивний показник, що свідчить про економічну динаміку. Поки що маємо попередні дані першого місяця 2020 року. Інформація, де саме відбулося зменшення, з'явиться в середині квітня, — говорить економіст Ярослав Жаліло, 46 років.

— Припускаю, продовжу­ється спад промисловості. Це пов'язано з падінням цін на зовнішніх ринках, скороченням виробництва української експортної продукції та зменшенням попиту на неї. У січні на скорочення виробництва в електро- та тепло­енергетиці суттєво вплинула тепла зима.

Можливо, гірше ще попереду — у випадку глобальної світової фінансової кризи.

Уряду треба максимально активізувати економічне зростання. Усунути ймовірні перешкоди для цього. Пом'якшити монетарні обмеження й розвивати кредитування бізнесу. Також пом'якшити фіскальний тиск на малих підприємців. Слід звернути увагу на аграрний сектор. Через погані погодні умови він опинився в зоні ризику. Потрібна підтримка експортерів, заходи економічної дипломатії з просування українських торговельних інтересів на зовнішніх ринках. Максимальне використання можливостей споживчого ринку.

Люди готові витрачати, але цьому може перешкоджати надмірна кількість контрабандного імпорту, недоступність або монополізація роздрібних торговельних мереж. Потрібно допомагати спрямовувати витрати громадян на системніші, інвестиційні речі. Наприклад, вкладати в енергоефективність власного житла, утеплення, заміну обладнання, встановлення нових лічильників, опалення, що знижуватимуть витрати на комунальні послуги. Люди мають більше коштів витрачати на своє здоров'я, освіту дітей і власну перепідготовку.

У період кризи споживчі настрої населення погіршуються, виникає бажання заощаджувати. Варто накопичувати не стандартно — долари чи золото, а власний людський капітал. Це зробить громадян конкурентоспроможними, дозволить легше вийти з кризи.

Зараз ви читаєте новину «Уперше за 49 місяців зафіксували падіння економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі