вівторок, 24 травня 2011 09:34

"Ветеранів не залишать у спокої, доки ті житимуть"

Автор: Фото з сайта www.day.kiev.ua
  Юрій Санько: ”25 відсотків українців досі вважають радянську систему найкращою
Юрій Санько: ”25 відсотків українців досі вважають радянську систему найкращою

Президент Віктор Янукович підписав закон "Про внесення змін до Закону України" Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років". Червоний прапор офіційно використовуватимуть під час святкування 9 Травня.

– До влади прийшли радянські більшовики. Я називаю їх так і через кількість, і за менталітет, – каже доктор економічних і соціологічних наук Юрій Саєнко, 74 роки. – Більшовизм полягає в постійному пошуку зовнішніх і внутрішніх ворогів. Влада повністю провалила всі свої передвиборні програми й обіцянки реформування. Підписуючи цей закон, президент провокує протистояння у суспільстві. Це відволікатиме увагу людей від того, що насправді відбувається у країні.

Торік у листопаді Інститут соціології проводив опитування. Виявляється, 25 відсотків українців досі вважають радянську систему найкращою. За такого розколотого суспільства нам слід готуватися до нових і постійних провокацій. Як-от скандал у Львові на День перемоги, коли через червоний прапор зійшлися у бійці радикальні сили. Ніхто після цього не говорив, як країні жити далі.

Віктор Янукович тягнув із підписанням закону кілька тижнів, бо тоді відповідальність за львівську провокацію лягла б на нього. А зараз у його оточенні відчули, що для підписання зручний час – 9 Травня вже минуло, а до 22 червня, 70-ї річниці початку війни, ще місяць. Імовірно, і тоді будуть провокації, а президент їх суворо засуджуватиме. Мовляв, усі погані, а я хороший.

Очевидно, що хтось керує Януковичем. Він гнеться перед Путіним і Медведєвим так, що стає нижчим за них. Що ми знаємо про президента? Він часто не може речення до купи скласти. Написав і захистив дві дисертації, став професором, але де він викладав? Хто бачив його студентів? Можливо, у юності він когось зрадив і тепер страшенно боїться помсти, оточує себе десятками охоронців і постійно відмолює гріхи у церкві. Уявлення, якою є цілісна Україна, з його слів не простежується.

Зараз протистояння народу і влади перебуває в інкубаційному періоді. Мілкі протести є, але призводять швидше до скандалу, а не до фундаментальних змін. Влада і далі дратуватиме суспільство, шарпаючи за історичні теми, бо більшовики живуть міфами. Ветеранів не залишать у спокої, доки ті житимуть. Хоч справжня історія – це не переписування, а розвінчання міфів. Так само далі провокуватимуть протистояння із малим підприємництвом, з громадськими організаціями, пресою, щоб зберегти кримінальну політичну систему імені Кучми.

Зараз усе погіршується – і рівень, і якість життя. Соціальні процеси не передбачувані, незабаром може щось вибухнути. І привід до цього може й не мати ніякого зв'язку із причиною.

Зараз ви читаєте новину «"Ветеранів не залишать у спокої, доки ті житимуть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі