середа, 11 квітня 2018 00:15

Українці можуть жити значно довше

Життя мого батька не було цукром. Досить згадати чотири роки на фронті рядовим сапером і шлях від Сталінграда до Відня, який подолав пішки. Але він живий, йому 96.

Мама померла кілька років тому у віці 86-ти. Останні десять у неї був рак. Але померла не від нього. Просто на організм, ослаблений черговим курсом лікування, напав агресивний вірус. Серце не витримало.

Батьки не походять із сімей довгожителів. Ті з бабусь і дідусів, яких не вбили на війні і в Голокост, померли досить рано. Мої ж не продовжили цієї "традиції" з єдиної причини: я їх вивіз близько 30 років тому в Ізраїль. Там далеко не доброзичливий клімат, але відмінна медицина. Знаю масу інших прикладів: українці похилого віку, яких вивозять у розвинені країни, живуть там значно довше.

Головна причина найнижчої в Європі тривалості життя наших людей — жахлива медицина. Розділіть медичний бюджет країни на кількість її населення й порівняйте з аналогічним показником будь-якої європейської держави, і зрозумієте: чудес не буває.

Але навіть жебрацький український бюджет на медицину можна використовувати значно раціональніше. Замість того, щоб утримувати 10 будівель лікарень, краще залишити три. А на вивільнені кошти купити обладнання, ліки й підвищити зар­плати персоналу. Так, доведеться забути про прийоми лікарів-фахівців через будь-який "чих". Так, не можна буде отримати негайну госпіталізацію, крім термінових випадків, де є небезпека для життя. Так, лікарі перестануть ходити по домівках, якщо виклик не стосується невідкладної допомоги чи приватної страховки. Але можна буде надавати кожному гарантований пакет медичних послуг. І він збільшуватиметься в міру зростання економіки. Це шлях усього цивілізованого світу. І не потрібно винаходити велосипед.

Тільки в мозку людини-совка може жити пропагандистська ілюзія "безкоштовної" медицини. Насправді, це дорога галузь, яку суспільство має оплачувати. Мова йде про бюджет, що ми оплачуємо своїми податками чи страховими внесками. І що бідніша держава, то раціо­нальніше вона повинна витрачати цей бюджет.

Ось і вся суть медичної реформи виконувачки обов'язків міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

Звичайно, є чимало людей, яким такі зміни — кістка в горлі. Саме вони під популістськими гаслами заважають і заважатимуть їй. Через свій шкурний інтерес. Можете їх підтримати й довести тривалість життя українців до африканських значень. Або подумати про своїх стареньких. І не тільки про них.

Зараз ви читаєте новину «Українці можуть жити значно довше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі