пʼятниця, 26 січня 2018 05:30

Удар по селу: у тих, хто годує країну, забирають гроші

Автор: www.TRUST.UA
  18 грудня торік відбулися попереджувальні акції протесту аграріїв. Вони перекривали дороги у трьох областях України — Черкаській, Рівненській та Хмельницькій. На цей крок агровиробників штовхає податкова політика. Адже їх позбавили права на бюджетне відшкодування податку на додану вартість при експорті соняшнику, сої та ріпаку. Це завдасть шкоди в розмірі 10–16 мільярдів гривень
18 грудня торік відбулися попереджувальні акції протесту аграріїв. Вони перекривали дороги у трьох областях України — Черкаській, Рівненській та Хмельницькій. На цей крок агровиробників штовхає податкова політика. Адже їх позбавили права на бюджетне відшкодування податку на додану вартість при експорті соняшнику, сої та ріпаку. Це завдасть шкоди в розмірі 10–16 мільярдів гривень

Прощання з 2017 роком було буремне. У держбюджеті-2018 не обійшлося без прихованих і, на жаль, неприємних подарунків "під ялинку", що не на жарт сколихнули українську аграрну галузь. У результаті — масштабні страйки та перекриття селянами автобанів, проведення аграрного віче і навіть спроба олігархів організувати проти фермерів так званий антимайдан. Наслідки від таких дій відчула вся країна. Якби аграрії за підтримки Всеукраїнської аграрної ради не відстоювали себе, 2018 року селяни отримували б меншу зарплату, знизилася б вартість оренди паїв, а в магазинах подорожчало м'ясо та молоко.

Спритність рук і ніякого шахрай­ства?

Почалося все з того, що окремі політики попри пильність аграрних депутатів і з порушенням регламенту "просунули" зміни до податкового кодексу, що скасовували автоматичне повернення ПДВ при експорті сої, ріпаку та соняшнику.

Прийняті зміни передбачали, що вже з 1 березня 2018-го українські аграрії перестали б отримувати повернення ПДВ. Але на момент їх прийняття необхідні площі під озимим ріпаком уже засіяли, а кошти вклали в добрива і насіння. Адже фермери планують посіви заздалегідь. І завчасно ніхто з них не міг навіть припустити такий розвиток сценарію. Оскільки ініціативу про відміну відшкодування ПДВ жодного разу не обговорювали публічно.

Головна проблема полягає в тому, що відібрані в аграріїв кошти підуть не в бюджет, не на підвищення заробітної плати чи підтримку незахищених верств населення, а в кишені певних потужних аграрних гравців. Як наслідок — втрат зазнає кожен житель села в Україні.

— Мене зміни стосуються, і обурює спосіб їх прийняття, — розповідає Віталій Орловський, фермер із Ставищенського району Київської області. — Через них 2018 року я недоотримаю 4–5 мільйонів гривень. Ми ведемо соціально відповідальний бізнес, багато вкладаємо в розвиток. У таких умовах доведеться зменшувати соціальну підтримку.

А тому в результаті таких нововведень десь недобудують дороги, десь недоремонтують школи, десь не відкриють безкоштовну стоматологію.

Хто виграє від скасування повернення податку на додану вартість?

Фермери обурені як самим фактом скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних, так і способом, у який ці зміни прийняли. Між собою ніч прийняття називають "шулерською грою".

Скасування бюджетного відшкодування при експорті веде до зниження закупівельних цін на олійні культури в Україні. Тоді як власники переробних заводів отримують можливість купувати сировину за заниженими цінами, а експортувати — за звичайними, збільшуючи свій заробіток за рахунок украдених у фермерів ­коштів.

— По факту це перекладання грошей із кишень малих і середніх аграріїв напряму до кишень аграрних олігархів. Сума складає від 10 до 16 мільярдів гривень у перший маркетинговий рік, — говорить голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун.

Підозри в підтримці та "просуненні" такої шкідливої норми падають на народного депутата від партії "Відродження" Віталія Хомутинника, а за сумісництвом співвласника агрохолдингу "Кернел". Це й не дивно, оскільки дана компанія отримає найбільший зиск від таких змін. "Кернел" не лише володіє третиною переробних потужностей в Україні, але й збільшує свої потужності. Інвестиції агрохолдингу в будівництво нового заводу складають майже 130 мільйонів доларів. Тоді як звичайні аграрії, які вкладають власні кошти в розвиток шкіл і лікарень, будуть вимушені продати врожай значно дешевше. А по сої, так і взагалі у збиток. Це значно вплине на підтримку села.

Дізнавшись про те, що аграрії готують мітинг під Верховною Радою, компанія "Кернел" готувалася звезти тітушок, щоб зробити у відповідь своєрідний "антимітинг".

Перші перемоги: як працює аграрний спротив

На страйк піднялася вся країна. На кілька годин перекрили центральні магістралі країни — поблизу Умані, Хмельницького і Рівного. В Києві відбулося Всеукраїнське аграрне віче, де позицію фермерів та експертів підтримали ключові аграрні асоціації країни. Також за сторону селян висловилися і представники ряду великих аграрних компаній, таких як UkrLandFarming, HarvEast, "Астарта".

Під тиском протестних настроїв аграріїв і частини народних депутатів український парламент 21 грудня відтермінував відміну бюджетного відшкодування ПДВ при експорті рапсу до 1 січня 2020 року, а сої — до 1 вересня 2018-го. У той час депутати зберегли бюджетне відшкодування при експорті соняшнику.

Крім того, того самого дня, 21 грудня, керівництво Верховної Ради змушене було включити до порядку денного сесії законопроект №7403, метою якого є захист прав і законних інтересів сільськогосподарських виробників, що експортують олійні культури. На підтримку цього документа вже виступила більша частина обласних і районних рад України.

Оскільки Верховна Рада забажала підтримати переробників у такий сумнівний спосіб, ініціатори законопроекту запропонували компромісний варіант — погодитися з відміною бюджетного відшкодування при експорті олійних, але не довше, ніж на один місяць.

Що далі?

Сьогодні аграрії разом із Всеукраїнською Аграрною Радою та рядом депутатів продовжують боротьбу. Проти них — потужні агрохолдинги та телеканали олігархів. Оцінюючи дії уряду з підтримки монополій складається враження, що він живе в іншій невідомій країні та не має жодного відношення до дрібних і середніх фермерів, на яких зазвичай покладається основне фінансове навантаження з підтримки соціальної сфери на селі.

Окремо хочемо подякувати авторам законопроекту:

Мірошніченко Іван Володимирович

Дідич Валентин Володимирович

Івченко Вадим Євгенович

Ничипоренко Валентин Миколайович

Хлань Сергій Володимирович

Вадатурський Андрій Олексійович

Урбанський Олександр Ігорович

Давиденко Валерій Миколайович

Лабазюк Сергій Петрович

Біловол Олександр Миколайович.

А також народним депутатам Києва та Київської області, які, незважаючи на величезний тиск, проголосували за внесення до порядку денного законопроекту:

Чумак Віктор Васильович

Третьяков Олександр Юрійович

Сольвар Руслан Миколайович

Гудзенко Віталій Іванович

Гаврилюк Михайло Віталійович

Москаленко Ярослав Миколайович

Різаненко Павло Олександрович

Міщенко Сергій Григорович.

Сподіваємося, що наступного разу нижчевказані депутати Києва та Київської області підтримають ініціативи, направлені на збереження аграрного сектора України:

Рибчинський Євген Юрійович

Сташук Віталій Филимонович

Береза Борислав Юхимович

Іллєнко Андрій Юрійович

Супруненко Олександр Іванович

Білецький Андрій Євгенійович

Ар'єв Володимир Ігорович

Константіновський В'ячеслав Леонідович

Ємець Леонід Олександрович

Андрієвський Дмитро Йосипович

Левченко Юрій Володимирович

Марченко Олександр Олександрович

Онищенко Олександр Романович.

ВСЕУКРАЇНСЬКА АГРАРНА РАДА

Зараз ви читаєте новину «Удар по селу: у тих, хто годує країну, забирають гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі