пʼятниця, 22 грудня 2017 05:35

Тимошенко очолила рейтинг брехунів

  підготували експерти аналітичного проекту ”ВоксЧек”
підготували експерти аналітичного проекту ”ВоксЧек”

Майже дві третини заяв топових українських політиків не можна назвати правдою. Такого висновку дійшли експерти аналітичного проекту "ВоксЧек".

Вони проаналізували 424 висловлювання 20 найвідоміших українських політиків за вересень-жовтень 2017 року. Склали рейтинг із 15, які зробили не менш як 10 заяв, правдивість яких можна перевірити.

"Промисловість зростає, експорт збільшується, країна піднялася в міжнародних рейтингах, полилися інвестиції, будують дороги. Або — тотальне зубожіння людей, геноцид, влада знищує населення, 60 відсотків людей за межею бідності. Так виглядає наша країна у виступах української влади й опозиції. Кому вірити?" — йдеться в дослідженні.

Перше місце за кількістю неправди в заявах посіла лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко. 91% із 46 висловлювань були неправдиві. Лише чотири, менш як 10% — правдиві.

— У 26 відсотках висловлювань Тимошенко можна знайти відверту неправду. При цьому майже в половині цитат виявили маніпуляції. Взяти правильну статистику й перекрутити її до невпізнанності — її улюблений риторичний прийом. Яскравий приклад, як Тимошенко описувала пенсійну реформу. Мовляв, влада підвищує українцям пенсійний вік до 65 років і скорочує коефіцієнт при нарахуванні пенсій за кожен відпрацьований рік.

Усе правда. За винятком кількох деталей. Українці виходитимуть на пенсію в 65 років лише з 2028-го. По-друге, коефіцієнт дійсно знижується, але збільшується зарплата для розрахунку пенсій. Так їх вирівнюють для тих, хто виходив на відпочинок у різні роки. Тобто Тимошенко навмисно опускає частину інформації, — пояснюють експерти.

На другому місці — лідер партії "За життя" Вадим Рабінович із 86% неправди.

— Тимошенко маніпулює зі знанням справи. Рабінович часом плутає дані чи не розуміє, про що говорить. Узяти хоча б його фрази про те, що найбільші інвестиції 2017-го прийшли в Україну з РФ. У першому півріччі російські інвестори вклали 119 мільйонів доларів. І це далеко не найбільший показник, — наголошують дослідники.

Бронзова медаль брехуна дісталася співголові фракції "Опозиційного блоку" Юрієві Бойку — 84%.

Із 31 цитати, всього п'ять — правда. Замикають п'ятірку найбільш неправдивих політиків Олександр Вілкул із "Опоблоку" й Олег Березюк — лідер "Самопомочі".

Ще до рейтингу ввійшли нардеп Дмитро Добродомов, Андрій Лозовий, Сергій Соболєв, Ярослав Москаленко, а також мер Львова Андрій Садовий і екс-голова Одеської облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко очолила рейтинг брехунів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі