пʼятниця, 23 березня 2018 07:40

Росія обрала останнього президента

Автор: REUTERS
  Увечері 18 березня Володимир Путін виступив перед прихильниками на Манежній площі в Москві. Заявив, що на Росію ”чекає успіх”
Увечері 18 березня Володимир Путін виступив перед прихильниками на Манежній площі в Москві. Заявив, що на Росію ”чекає успіх”

— У мене таке враження, що в Росії це — останній президент. Як Михайло Горбачов був першим і останнім президентом СРСР, — каже російський соціолог 51-річний Леонід Власюк. 2014-го він емігрував до України.

Володимир Путін учетверте став президентом РФ. 18 березня він набрав 76,65% голосів. У кандидата від Комуністичної партії Павла Грудініна — 11,82%, у голови Ліберально-демократичної партії Володимира Жириновського — 5,68%. Телеведуча Ксенія Собчак із "Громадянської ініціативи" отримала 1,66% голосів, лідер партії "Яблуко" Григорій Явлінський — трохи більше 1%.

— Путін спробує керувати країною довше, ніж шість років, — продовжує Леонід Власюк. — Не захоче більше долати всі ці перепони з виборами. На законодав­чому рівні забезпечить пожиттєву владу собі й своєму наступнику.

Протестні настрої в Росії досить сильні. Взяти хоча б те, що відбувалося з ініціативи опозиціонера Олексія Навального. Мітинги пройшли у понад 200 містах. Якби бажання Путіна на виборах збігалося з настроями у суспільстві, не довелося б вдаватися до фальсифікацій. А вони були глобальні.

Каталізатором для масового виходу людей на вулицю може бути смерть Путіна. Тоді суспільство почне роздирати. Зараз воно консолідоване навколо свого лідера. Але коли "кремлівські вежі" (угруповання в оточенні Володимира Путіна. — ГПУ) почнуть воювати, просуваючи свого кандидата на місце президента, настане час для бунту. Людям не показують альтернативи. Але вона є. Наприклад, хорошим керівником може бути Михайло Ходорковський (голова колишньої російської нафтової компанії "ЮКОС". 2005 року був засуджений нібито за податкові злочини і шахрайство. Вважався політичним в'язнем. 2013-го — помилуваний Володимиром Путіним. — ГПУ). Але він надто порядний.

Чи можливий палацовий переворот у Кремлі?

— Якби гроші наближених до Путіна людей були зароблені законно, його позиції стали б слабкі. Але саме він дозволяє їм красти, тому почувається впевнено. Путін є гарантом незаконного збагачення свого оточення.

У грудні торік міністерство фінансів РФ вичерпало Резервний фонд, аби покрити дефіцит бюджету держави. Надалі нестачу коштів відшкодовуватимуть із Фонду національного добробуту. Торік уряд витратив понад 35 мільярдів доларів з обох. На січень 2018-го в останньому залишилося майже 65 мільярдів. Який запас міцності має російська економіка?

— Тривають війни в Україні і Сирії. Вони дорого коштують. Треба підтримувати соціальні програми. Надовго цих грошей не вистачить. Медицина й освіта фінансуються все менше. Основні кошти йдуть на війни й на силовиків — спецслужби, армію, поліцію. Санкції також впливають на економіку. На Заході дешеві кредити, а в Росії — дуже дорогі. Підприємцям доводиться користуватися дорогими. Значна частина населення закредитована — у боргах.

Які ще фактори можуть розхитати російський режим?

— РФ — остання імперія в світі. Вона приречена. У Радянському Союзі було 15 республік, а в Росії зараз — аж 89 суб'єктів федерації. Це надто багато. Країна виглядає, наче розбита тарілка. Поки що вона не розлетілася на шматочки, але це станеться неминуче. Ця тарілка розіб'ється ще на наших очах.

Першою відпаде Чечня. Це станеться в той момент, коли зникне Путін. Тоді буде запущено механізм розвалу РФ. Кожен регіональний лідер намагатиметься стати князем на своїй території і правити там, як Путін Росією.

Підкинули 10 мільйонів бюлетенів

Під час виборів президента РФ за Володимира Путіна незаконно вкинули майже 10 млн бюлетенів, стверджує російський експерт з виборчої статистики Сергій Шпількин. Аналізує дані на рівні виборчих дільниць, які офіційно публікує Центральна виборча комісія. Реальна явка на виборах становила приблизно 62%, а не 67,5%, як повідомили в ЦВК, говорить Шпількін. Насправді Путін отримав майже 45 млн голосів.

Зараз ви читаєте новину «Росія обрала останнього президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі