четвер, 24 червня 2021 07:01

Росія для Сполучених Штатів має більшу вагу, ніж Україна

Автор: Getty Images
  Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден дає пресконференцію після зустрічі з російським колегою Володимиром Путіним на віллі Ла Гранж із видом на Женевське озеро. Кортеж Путіна налічував 18 автомобілів, Байдена — 45. Російський керівник отримав у подарунок від американського окуляри-­авіатори. Та кришталеву статуетку бізона, що символізує силу, єдність і стійкість Сполучених Штатів. Путін Байдену презентував письмовий набір із хохломським розписом. 16 червня 2021 року, Женева, Швейцарія
Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден дає пресконференцію після зустрічі з російським колегою Володимиром Путіним на віллі Ла Гранж із видом на Женевське озеро. Кортеж Путіна налічував 18 автомобілів, Байдена — 45. Російський керівник отримав у подарунок від американського окуляри-­авіатори. Та кришталеву статуетку бізона, що символізує силу, єдність і стійкість Сполучених Штатів. Путін Байдену презентував письмовий набір із хохломським розписом. 16 червня 2021 року, Женева, Швейцарія

— Я висловив непорушну прихильність до суверенітету та територіальної цілісності України. Ми обговорили Мінські домовленості. Я озвучив наш погляд на них. Путін не заперечував мені. Але розбіжності були, — сказав президент США 78-річний Джозеф Байден після зустрічі з російським колегою 68-річним Володимиром Путіним у швейцарській Женеві 16 червня. Особисто говорили вперше після вступу Байдена на посаду в січні. Після 2,5 год. розмови лідери виступили із заявами перед журналістами. Кожен окремо.

— Тему можливого вступу України до Північноатлантичного альянсу порушили "мазком". Тут нічого обговорювати. Щодо Києва в нас одне зобов'язання — сприяти реалізації Мінських угод, — говорить Путін. — Українська делегація збиралася представити пропозицію з політичної інтеграції Донбасу в українську Конституцію. Було прописано, що кордон між РФ і Україною мають зайняти українські прикордонники наступного дня після виборів (на окупованих територіях. — ГПУ). А що запропонувала Україна? Першим кроком — повернути Збройні сили до місць постійної дислокації. Це означає, що вони мають зайти на Донбас. Закрити кордон між РФ і Україною. І провести вибори через три місяці після цих двох кроків, — каже очільник Кремля.

Президент США сказав, що Росія не повинна диктувати світу свої умови. Попередив — якщо Москва не припинить кібератаки на Штати, Вашингтон завдасть удару у відповідь. Щоб уникнути такої війни, Байден назвав Путіну 16 інфраструктурних секторів, які не можна атакувати. Наприклад, оборонно-промисловий, енергетичний, фінансовий. Російська економіка в кризі, холодна війна Кремлю не потрібна, зауважив він. Пригрозив руйнівними наслідками в разі смерті опозиціонера Олексія Навального. Домовилися про взаємне повернення послів.

— Путін уперше публічно визнав, що відкидає будь-які пропозиції по "Мінську". Вимагає виконання політичної частини домовленостей. Хочуть провести вибори в Донецьку та Луганську, доки триває окупація. Зафіксувати так званий особливий статус. А безпекову частину ігнорують, — каже радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

— Президенти показали, що Україна для них — другорядна справа. А для вирішення глобальних світових проблем Росія для Америки — партнер, — говорить 67-річний Григорій Перепелиця, експерт із міжнародних відносин.

— Байдену потрібна Росія. Головним суперником США він назвав Китай. Той економічно витісняє Штати з багатьох регіонів, включно з Європою. Москва разом із Пекіном хочуть усунути Вашингтон із позиції світового лідера. Байден не може протистояти двом основним державам. Намагається зробити Росію нейтральною.

По всіх темах зустрічі Путін говорив із позиції сили. Наголосив, що єдине, чим зобов'язаний — Мінськими угодами на російських умовах. Байден не заперечив. НАТО нам жодних гарантій стосовно членства не дає. Зустріч показала, що Росія для США має більшу вагу, ніж Україна. Треба менше сподіватися, що нам хтось допоможе. А зміцнювати країну. Насамперед Збройні сили.

— Переговори вийшли коротшими, ніж передбачалося. Путін був розчарований. Розраховував на більше. Прагне, щоб його країну визнали світовим лідером. Але США до цього не готові, — каже політолог Петро Олещук, 37 років. — Сигналів про зближення між двома країнами немає. Але Штати не налаштовані й на загострення відносин. Укладати приховані домовленості з російським президентом Байдену не вигідно. У Конгресі є потужні антиросійські сили.

— Байдену зустріч знадобилася, щоб показати Росію як загрозу. Але він здатний будувати передбачувані й стабільні стосунки. Це для Заходу важливо, — говорить ексміністр закордонних справ 53-річний Павло Клімкін. — Про Україну Байден сказав достатньо. Після зустрічі з Володимиром Зеленським говоритиме більше. Американський інтерес полягає в тому, щоб Україна була нашим спільним успіхом. Щоб виграла боротьбу проти Росії та корупції.

Зараз ви читаєте новину «Росія для Сполучених Штатів має більшу вагу, ніж Україна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі