четвер, 24 червня 2021 06:11

"Розстрілювали немовлят на вокзалах і стада корів у полях"

Автор: DW.COM
  Президент Німеччини 65‑річний Франк-Вальтер Штайнмаєр розглядає виставку в німецько-російському музеї ”Берлін-Карлс­горст” 18 червня. Вона приурочена до 80‑ї річниці нападу нацистської Німеччини на Радянський Союз 22 червня 1941 року. На подію запросили послів 15 республік колишнього Радянського Союзу. Прийшли лише половина. Посол України в ФРН Андрій Мельник відмовився від участі. Його обурило, що захід проводять у музеї, який називається німецько-російським: ”З точки зору України, це образа. Назва музею вводить в оману. Ототожнює СРСР із Росією, що є неприпустимим підтасовуванням історії”
Президент Німеччини 65‑річний Франк-Вальтер Штайнмаєр розглядає виставку в німецько-російському музеї ”Берлін-Карлс­горст” 18 червня. Вона приурочена до 80‑ї річниці нападу нацистської Німеччини на Радянський Союз 22 червня 1941 року. На подію запросили послів 15 республік колишнього Радянського Союзу. Прийшли лише половина. Посол України в ФРН Андрій Мельник відмовився від участі. Його обурило, що захід проводять у музеї, який називається німецько-російським: ”З точки зору України, це образа. Назва музею вводить в оману. Ототожнює СРСР із Росією, що є неприпустимим підтасовуванням історії”

Російська Держдума напередодні 80‑ї річниці нападу нацистської Німеччини на Радянський Союз заборонила ототожнювати цілі, рішення й дії керівництва, командування та військовослужбовців СРСР і нацистської Німеччини. Під заборону також потрапило заперечення гуманітарної місії Союзу при звільненні країн Європи.

Якби я раптом у Росії розучився поразку від перемоги відрізняти, то вже був би винен казні 5 мільйонів рублів. Або загримів у тюрму на термін до п'яти років.

До речі, про гуманітарну місію. Скільки разів я заїжджав до німецького містечка Піли, а все забував поцікавитися, як воно називалося між 1772 і 1945 роками, коли входило до Західної Пруссії. Можливо, з тієї причини, що німецької архітектури там майже не залишилося. Внаслідок доблесного радянського "освобождєнія" старе місто на 90% зруйнували.

Нещодавно довідався: Шнайдемюль — ось як німці називали Пілу. У цьому місті народилася Габі Кьопп. Зростала в суворій моральній атмосфері, бо до 15‑річного віку не те що не мала сексуального досвіду, а й не розуміла значення слова зґвалтування. Зрозуміла в січні 1945‑го, коли не встигла втекти від визволителів. П'яні офіцери й рядові упродовж двох тижнів невтомно задовольняли з Габі свою потребу в сексуальних подвигах, після яких у неї сім років не було місячних.

Неможливо бодай приблизно підрахувати, скільки німкень від дівчаток до бабусь стали об'єктами цієї гуманітарної місії. Більшість після війни воліла мовчати. Габі Кьопп, проживши — за її ж визначенням — "напівжиття", позбавлене сексуальності й кохання, зате сповнене нічних кошмарів і сеансів психотерапії, аж перед смертю наважилася видати книжку на основі щоденника "Навіщо я народилася дівчинкою?". За іро­нією долі, місцем її спочинку став цвинтар у Карлс­горсті, поблизу "Німецько-російського музею", в якому великий друг путінського народу й любитель російського газу, а за сумісництвом ще й президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр виступив 18 червня з примирливою промовою.

Шнайдемюль-Пілу з околицями брала серед інших 311‑та стрілецька дивізія. Одним із її бійців був Ніколай Нікулін. Як і Габі, юний Ніколай, який опинився на фронті у 18 років, занотував по гарячих слідах дещо з пережитого. Після війни обоє заховали до сприятливіших часів свої записи, зайнялися наукою, захистили докторські дисертації. Вона — з фізики, він — із мистецтвознавства.

Тільки, на відміну від Кьопп, Нікулін не міг поділитися своїми травмами із психоаналітиком. Тому значно раніше за неї — 1975 року — відчув, що мусить вдатися до письмового самолікування і "вишкребти із закутків пам'яті мерзоту, каламуть і свинство, які там глибоко засіли". Так постали його "Спогади про війну". Автор писав для себе, без надії на публікацію. Втім усе одно боявся, що рукопис прочитає хтось сторонній, а тому "жахіття війни в ньому пом'якшені, наймоторошніші епізоди просто не згадані".

Але й згаданих цілком досить, щоб уявити собі масштаб червоноармійської гуманітарної місії. Масовий алкоголізм, зґвалтування, пограбування і нищення всього, що не вдавалося вкрасти, бо вже не було куди пхати. Розстріляні ешелони з біженцями. Розстріляні немовлята на вокзалах і стада корів у полях. Про такі дрібниці, як принципове ігнорування клозетів і турніри з накладання куп у книжкові шафи чи порцелянові сервізи, нема що й говорити. "Російські мужики перетворилися на чудовиськ. Армія принизила себе. Нація принизила себе. Вийшов нацизм навпаки", — пише Нікулін.

Гаразд, німці на окупованих східних землях також поводилися з мирним населенням інакше, ніж у Парижі чи Брюсселі. Епідемія ідіотизму, яка охопила на підступах до Берліна лави воїнів-переможців, привабливішою від цього не стає, але принаймні їхню жорстокість можна було би пояснити спрагою помсти за нацистські злочини. Чого однак Нікулін пояснити не здатен — це того факту, що від самого 22 червня 1941 року червоно­армійське ­командування ставилося до власних "іванів" набагато жорстокіше, ніж до "фріців", щодня посилаючи на гарантовану загибель десятки тисяч мимовільних будівельників комунізму. Це головна тема його спогадів: "Дурне, безглузде вбивство наших солдатів… Ця селекція російського народу — бомба сповільненої дії: вона вибухне через кілька поколінь, у ХХІ чи ХХІІ столітті, коли відібрана й виплекана більшовиками маса покидьків породить нові покоління собі подібних". Як у воду чоловік дивився.

Що має на увазі маса передбачених Нікуліним покидьків, погрожуючи Європі гаслом: "Можемо повторити"? Зґвалтування? То ним погрожувати зайве: Путін уже віддавна переважно цим і зайнятий.

Чи йдеться знову про взяття Берліна? Це було б непогано. Радянський Союз у Другій світовій війні втратив майже 42 млн своїх громадян, якщо вірити даним Держдуми. Цар Пірр після битви з римлянами сказав: "Ще одна така перемога — і я залишуся без війська". Щоправда, однієї перемоги нині буде замало. А от якби Росія здобула ще дві такі, як у війні з Німеччиною, то цього б якраз вистачило, щоб газова гангрена нашої планети побєдобєсно самоампутувалася й дала можливість людству хоч трохи пожити по-людськи.

Зараз ви читаєте новину «"Розстрілювали немовлят на вокзалах і стада корів у полях"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі