вівторок, 24 грудня 2019 07:40

Путін погрожував Києву на підсумковій прес-конференції

— На Донбасі немає іноземних військ. Там є міліція, сили само­оборони з місцевих жителів, — каже російський президент 66-річний Володимир Путін на своїй щорічній прес-конференції 19 грудня. — Мене весь час запитують: звідки в них танки, важка артилерія? Мабуть, від тих держав, які їм симпатизують. Там не окупаційні адміністрації, вони обрані за Мінськими угодами. Київ має з ними домовлятися.

Так Путін відповів українському журналістові Роману Цимбалюку. Він запитав, коли Росія планує розформувати адміністрації ДНР і ЛНР.

— Під час створення Радянського Союзу споконвічно російські території опинились у складі України, — сказав глава Кремля. — До України вони не мали ніякого стосунку: все Причорномор'я — західні російські землі. Їх передали з дивним формулюванням "для підвищення процентного співвідношення пролетаріату", бо Україна була сільською територією. Це все — спадщина державного будівництва Володимира Леніна, і тепер ми з цим розбираємося.

— Росія хоче, аби її вважали за посередника, а не учасника й винуватця війни, — каже політолог Костянтин Батозський, 39 років. — Не має наміру підтримати прагнення миру Володимира Зеленського.

На Донбасі буде поводитися, як в Абхазії та Південній Осетії. Зрештою Кремль визнає суверенітет цих окупаційних адміністрацій, укладе з ними угоди й розташує свій військовий контингент. Зацементує окупацію.

Наша влада повинна усвідомити, що досягти швидкого миру не вдасться. Треба готуватися до подальшої боротьби. Не зможемо домовитися з Кремлем, не втративши державності.

— Путінська пропаганда базується на висновках імперської історичної школи. Нібито Україну вигадали й вона — російський додаток, — говорить політолог 42-річний Михайло Басараб. — Заява прозвучала як погроза нашій владі. Можуть бути спроби Росії створити сухопутний коридор до Криму й відрізати Україну від моря. Мовляв, якщо Зеленський не виконає окреслених на Паризькому саміті забаганок Кремля, можлива масштабна війна.

Путін вдерся на Донбас і Крим не тільки заради захоплення територій. Головним завданням є знищення української державності. Врегулювання можливе після звільнення українських територій і відшкодування завданих агресією збитків. Це базові принципи, на яких має наполягати наш президент.

Зараз ви читаєте новину «Путін погрожував Києву на підсумковій прес-конференції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі