четвер, 26 березня 2020 06:26

Путін не розуміє, що смерть сильніша за пропаганду

У Росії є перша смерть хворого на коронавірус. 79-річна жінка, в якої підтвердили зараження, померла в Москві 19 березня. В офіційну статистику смертності від вірусу її не внесли. Причиною смерті інфікованої пацієнтки лікарі назвали тромб, що відірвався.

У Москві мільйони людей досі щодня контактують між собою в забитих вагонах метрополітену, наземному транспорті, офісах, спортзалах, ресторанах. У РФ усе це ще працює. Може призвести до стрімкого поширення захворювання. Росії доведеться пройти те, що сьогодні проходять європейські країни.

Але що робить президент РФ Володимир Путін? 18 березня мчить до Криму святкувати річницю анексії. Там розмірковує на тему — існують українці чи ні. Намагається пояснити жителям окупованого півострова, чому російську анексію ніхто не визнає, навіть президент Білорусі Олександр Лукашенко. Країни скасовують культові музичні заходи через неможливість ризикувати життям і безпекою мільйонів людей. Путін хоче 22 квітня провести референдум щодо зміни конституції. Справжнісінькі ворота в смерть.

Ми ніби опинилися в 2000 році. Тоді новий і недосвідчений президент Росії вперше продемонстрував свою нечутливість, прохолоджуючись на тлі трагедії підводників "Курська". Зрозуміло, що почуттів у нього за два десятиліття не додалося. Але міг би з'явитися досвід і розуміння небезпеки. Нині в ситуації підводного човна, що тоне, опинилася вся Росія.

Величезна країна зіткнулася з небезпекою, яку можна порівняти з наслідками війни й розрухи. А її президент поводиться, наче вередлива дитина, яка бажає розваг. Путін не хоче помічати, як змінилася політична й економічна ситуація у світі й в самій Росії. Не хоче розуміти, що вже завтра росіян цікавитимуть питання виживання, а зовсім не те, існують українці чи ні й чому Лукашенко не визнає окупації Криму.

Смерть першого інфікованого пацієнта мала б стати для Путіна сигналом, що він тепер — президент країни, яка воює зі смертю. Цю війну, на відміну від розв'язаних ним, він не може завершити одним розчерком пера. Цього разу насправді, а не в його фантазіях, на Росію напали, як і на інші країни.

Путін може реагувати, як вміє. Влаштовувати телевізійні шоу про те, як погано з коронавірусом борються в Україні або Сполучених Штатах. Але смерть це не зупинить. Вона сильніша за пропаганду. Робить життя реальним. А до реальності Путін не звик.

Зараз ви читаєте новину «Путін не розуміє, що смерть сильніша за пропаганду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі