четвер, 12 листопада 2020 07:05

"За Байдена буде друга спроба запустити в Україні хвилю реформ"

Представник Демократичної партії 77-річний Джозеф Байден став 46-м президентом Сполучених Штатів Америки. Набрав 290 голосів виборників — на 76 більше, ніж нинішній глава держави республіканець Дональд Трамп, 74 роки.

Вибори у США пройшли 3 листопада. Остаточний підрахунок триває, але на позиції кандидатів не вплине. Офіційні результати має оголосити Колегія виборників 14 грудня. Новий президент почне працювати 20 січня.

Байден 36 років був сенатором. У 2009–2017-му — віцепрезидентом в адміністрації Барака Обами. Останні 36 місяців відповідав за український напрямок.

— Він жорсткіший за Трампа у ставленні до Росії, — говорить експерт із міжнародної політики Ілія Куса, 26 років. — Демократи критикували РФ за втручання в американські вибори, ініціювали санкції. Можливо, будуть і нові — за порушення прав людини, кіберзлочини. Протистояння між Вашингтоном і Москвою залишатиметься, хоч у програмі Байдена є пункт про перезапуск відносин.

Щорічна військова допомога Україні у $400 млн збережеться.

— Не виключаю, що її розширять, — продовжує Куса. — Держсекретарем має стати Сьюзен Райс, а міністром оборони — Мішель Флорной. Жорстко налаштовані проти Росії, підтримували надання Україні озброєння.

У взаєминах багато залежить і від нас. Через скандал з імпічментом і сином Байдена (в липні торік американський президент Дональд Трамп у телефонній розмові попросив президента України Володимира Зеленського перевірити енергетичну компанію "Бурісма", де в раді директорів був син Байдена — Гантер. Трампа звинуватили в незаконній діяльності. Дзвінок американські парламентарії розцінили як тиск на іншу державу. Ініціювали розслідування, аби запустити процедуру імпічменту. У лютому цьогоріч звинувачення були відхилені. — ГПУ) адміністрація новообраного президента першою не піде на діалог.

"Новий американський лідер приділятиме Україні більше уваги. Трамп нас фактично ігнорував, — написав у фейсбуку експерт із міжнародних відносин Володимир Горбач, 50 років. — За Байдена буде друга спроба запустити в Україні хвилю реформ. Це мало б закінчитися стратегічним партнерством зі США. Вашингтон міг би призначити Києву статус основного союзника поза НАТО. Передбачає прямі двосторонні договори американців із державами, що не входять до альянсу".

Чотири рази відвідував Україну

— Україна отримає економічну та військову підтримку, летальну зброю. Закликатимемо проводити реформи. Вони життєво важливі для успіху, — підкреслив Джо Байден у цьогорічному привітанні українців із Днем Незалежності 24 серпня.

На посаді віцепрезидента чотири рази відвідував Україну. У лютому 2014-го дзвонив Віктору Януковичу. Наступного дня той утік у Росію."Тієї ночі, на третій місяць демонстрацій, я сказав йому: "Все скінчено. Час відкликати озброєних убивць і піти", — написав Байден у мемуарах "Пообіцяй мені, тату". Присвятив їх сину Бо, який помер від раку п'ять років тому.

— Небесна сотня заплатила найстрашнішу ціну патріотів. Її кров і мужність дають українському народові другий шанс на свободу. США ніколи не визнають анексії Криму, — заявив у Верховній Раді 8 грудня 2015-го, під час дводенного візиту в Україну.

Позаторік, виступаючи в Раді міжнародних відносин США, розповів, як вимагав від української влади звільнити генпрокурора Віктора Шокіна:

— Сказав, що їду за 6 годин. І якщо доти генеральний прокурор не буде звільнений — не отримаєте грошей. І того сучого сина звільнили.

Зараз ви читаєте новину «"За Байдена буде друга спроба запустити в Україні хвилю реформ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі