пʼятниця, 20 грудня 2019 07:05

Префекти представлятимуть державу в округах і областях

13 грудня президент України 41-річний Володимир Зеленський подав у парламент проект змін до Конституції щодо децентралізації влади. Ліквідує райони та утворює округи. Запроваджує посаду префектів, замість голів державних адміністрацій. Положення законопроекту збираються втілити до 1 березня 2021 року.

Перелік адміністративно-територіальних одиниць України виглядатиме так: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим.

Із Конституції планують прибрати спеціальний статус Києва. Він відрізнятиметься від інших міст, але як столиця. Його правовий статус визначається окремим законом. Також із Конституції пропонують прибрати абзац із переліком областей. Статус громад, округів і областей регулюватимуть закони, а не Конституція.

Представниками держави в округах і областях будуть префекти, яких призначатиме президент за погодженням уряду. Обіймати посаду зможуть лише три роки, не більше одного терміну. Будуть підконтрольні главі держави і Кабміну. До пов­новажень префекта віднесуть адміністративний нагляд за місцевою владою, щоб та дотримувалася законів. Також координуватимуть роботу влади й забезпечуватимуть взаємодію органів в умовах воєнного або надзвичайного стану. За поданням префекта можуть зупинити будь-який документ місцевої влади, який суперечить Конституції та загрожує державному суверенітету.

Ради обиратимуть на всіх рівнях — громад, округів і областей. Нині місцеві депутати отримують мандат на п'ять років, будуть — на чотири. Такий же термін працюватиме голова громади. А от повноваження голів окружної та обласної рад триватимуть рік. Президент має право зупинити повноваження голови громади, місцевих, окружних чи обласних депутатів за поданням префекта.

— Головний недолік законопроекту — концентрація в руках префектів контрольної та виконавчої функцій. Їх треба розділяти, — каже економіст Борис Кушнірук, 53 роки.

— Призначати префектів має особисто президент. Без будь-яких погоджень з урядом. Коли Кабмін складається з представників різних політичних сил, може виникнути конфлікт. Мовляв, кому префект повинен підпорядковуватися? Має бути правило — його повноваження повинні припинитись із закінченням каденції президента.

Місцевим органам влади треба передати виконавчі функції. А за моделлю Зеленського незрозуміло, хто за що має відповідати. Відбувається плутанина між повноваженнями префекта та органів місцевої влади.

У законопроекті написано, що основою місцевого самоврядування є земля, майно та природні ресурси. Проте за Конституцією земля і надра віднесені до загальнонаціонального багатства. Випливає, що від волі держави залежить, чи отримає громада доступ до землі.

Верховна Рада зможе визначати статус регіонів простою більшістю, а не конституційною. Отже парламент може будь-якому регіону дати специфічні повноваження, фактично перетворити його на автономний. У першу чергу, це стосується Донбасу — його особливий статус зможуть утвердити. Наче закладаємо бомбу уповільненої дії під унітарність країни. Це створює передумови для подальшої федералізації.

Київ як столиця повинен мати особливості. Але водночас йому потрібні всі органи місцевого самоврядування, як в інших містах. Особливий статус міста має стосуватися тільки виконання ним функції столиці України. Саме це і прописане у законі Зеленського.

— У підготовці такого законопроекту має бути точність і вивіреність, — каже експерт з конституційного та адміністративного права Ігор Коліушко, 54 роки. — А трапляються фрази на зразок "держава складається з громад" або "суміжні громади утворюють округ". Територія України — невід'ємний атрибут ­суверенітету. Це закріплено міжнародними договорами. Не можна казати, що вона з чогось складається, бо це заперечує суверенітет. Якась громада може посилатися на цей пункт і проголосувати за вихід з України.

Зараз ви читаєте новину «Префекти представлятимуть державу в округах і областях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі