пʼятниця, 09 лютого 2018 06:05

"Уряд віддає 10 обленерго російським олігархам"

Автор: Анна Лакиза
  Голова Соціалістичної партії України Ілля Кива: ”При розумному підході енергетичний комплекс здатний приносити в бюджет величезні кошти”
Голова Соціалістичної партії України Ілля Кива: ”При розумному підході енергетичний комплекс здатний приносити в бюджет величезні кошти”

Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг черговий раз "порадувала" українців. Згідно з її постановою від 24 січня, із 1 квітня поточного року знову будуть підвищені тарифи на електроенергію.

Європа знижує ціни, Україна — ­навпаки.

Регулятор пояснює це рішення зростанням операційних витрат і фонду заробітної плати обленерго. Безумовно, бізнес повинен працювати з прибутком. Але як же соціальна відповідальність? Зростання тарифів означає не тільки високі цифри в платіжках за комуналку, але й подорожчання більшості товарів і послуг.

Чи можна очікувати від вітчизняних енергокомпаній соціально відповідального підходу до ведення бізнесу? У це вірять далеко не всі українські політики. Зокрема глава Соціалістичної партії України Ілля Кива у своєму блозі на "Лівому березі" заявив, що єдиний спосіб домогтися справедливості у сфері енергопостачань — націоналізувати всі обл­енерго.

— При розумному підході енергетичний комплекс здатний приносити в бюджет величезні кошти. Але де ці гроші? Ми запитуємо, чому вітчизняна економіка не зростає, а доходи населення впали нижче прожиткового рівня? А звідки всьому цьому взятися, якщо ось уже протягом десятиліть олігархи обкрадають державу, — каже Ілля Кива. — Сьогодні наша країна опинилася в критичній ситуації — тому нам необхідні радикальні дії. Першим кроком повинна стати націоналізація всіх енергетичних компаній і їх ретельний аудит. Уряду слід раз і назавжди запам'ятати одну просту істину: приватизація — це не продаж особистих активів або власності. Ресурси України — це надбання народу. В енергетичній сфері контроль повинен бути тільки в держави.

Як приклад ефективної роботи енергокомпаній політик наводить досвід західноєвропейських країн. Так, 2017 року вартість електроенергії у Великій Британії знизилася на 16,1%, у Нідерландах — на 13,8%, на Кіпрі — на 11,8%. У ряді інших європейських країн скорочення тарифів становило близько 10%. А в Україні, де так часто звучать гучні заяви про те, що ми рівняємося на Європу, тарифи неухильно ростуть.

Російський слід в українській енергетиці

Чому ж українці змушені платити за електроенергію все більше і більше? Власників енергокомпаній цікавить виключно надприбуток. Та й чи може бути інакше, якщо для більшості з них пересічні українці — це аж ніяк не співгромадяни. Це ресурс. Наприклад, компанія VS Energy, яка контролює більш як чверть українських обленерго, минулого року отримала близько 13 мільярдів гривень чистого прибутку. Здавалося б, при таких цифрах можна було б і про споживачів подумати, злегка "зменшивши апетити". А ні — у поточному році компанія, як і інші постачальники, має намір знову підняти ціни.

Втім, чи варто дивуватися? Власниками тієї ж VS Energy є російські олігархи Євгеній Гінер та Олександр Бабаков. Будучи депутатом Держдуми, 2014 року він голосував за анексію Криму! Допуск таких бізнесменів у стратегічний сегмент українського ринку, мабуть, дуже нагадує економічну диверсію.

Сама VS Energy заперечує свою причетність до російського олігархату. Як "доказ" компанія оприлюднила список своїх бенефіціарів. Це фірми, зареєстровані на території ЄС. Та от невдача: серед їхніх власників значаться люди, які входять до складу засновників інших підприємств, що належать Бабакову та Гінеру.

І все ж для НКРЕП "аргументів" VS Energy виявилося достатньо. У відповідь на вимогу Соцпартії націоналізувати обленерго у світлі даних обставин, Комісія заявила, що "доказів того, що Бабаков є власником VS Energy, немає". Що це: некомпетентність, халатність чи злий умисел? Весь світ вводить санкції проти осіб, які сприяють розпалюванню війни в Україні, а сама Україна залишається осторонь. Наші співвітчизники у магазинах уважно дивляться на упаковках товарів, хто країна-виробник, щоб не покласти зайву копійку в скарбничку агресора, а український уряд віддає 10 обленерго російським олігархам?

"Нерішучість" держави в даному питанні підштовхнула главу СПУ офіційно звернутися до президента України. Політик назвав ситуацію, що склалася, тестом на "любов та відданість" українському народу і закликав Петра Порошенка зайняти проукраїнську позицію.

— Я ставлю запитання: хто створює сприятливі умови російським окупантам усередині нашої країни? Московському олігархові Олександру Бабакову — члену Держдуми РФ, який голосував за анексію Криму і викачує з нас мільйони доларів щорічно непомірними тарифами за електрику, належать 10 обленерго. Пора Вам, Петре Олексійовичу, поставити крапку, зайняти проукраїнську позицію і оголосити націоналізацію стратегічних об'єктів, — заявив Ілля Кива.

Ще в січні поточного року державний Укргазбанк оголосив про свої наміри надати VS Energy кредит на 990 мільйонів гривень. Досить зворушлива турбота про російський бізнес, погодьтеся. А як щодо турботи про співвітчизників? Для українців націоналізація обленерго могла б ­означати тарифи, обґрунтовані не тільки "економічно", а й соціально. А мільйони, які осідають зараз у кишенях олігархів, могли б працювати на країну: на розвиток шкіл або лікарень. Але поки держава продовжує спонсорувати військові дії на власній території і допомагає російським компаніям заробляти на українцях.

Зараз ви читаєте новину «"Уряд віддає 10 обленерго російським олігархам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі