вівторок, 27 лютого 2018 07:40

"Російською спілкуються тільки Одеська, Харківська області й Донбас"

— Мовне питання у свідомості українців вирішене: єдина державна — українська мова. Так обирає більшість громадян у більшості регіонів, — каже керівник соціологічної групи "Рейтинг" 40-річний Олексій Антипович.

Ваші дослідження показують, що 60 відсотків громадян виступають за одну державну мову — українську. Як ситуація змінилася після Революції гідності?

— Однозначно в Україні є підтримка єдиної державної мови. Зменшується кількість людей, які виступають за надання російській такого ж статусу. Фактично вони відмовляються від другої державної російської й обирають єдину державну українську. Ситуація з мовою в країні вирішена, з точки зору громадян. Це питання вже не таке актуальне, болюче і не таке роз'єднувальне. Російською спілкуються тільки Одеська, Харківська області й Донбас. Решта регіонів — або українською, або обома мовами. Тому навряд чи політики, особливо на тлі війни з РФ, під час виборів зможуть використовувати питання російської як другої державної.

Понад 170 народних депутатів, провідні митці, науковці, правозахисники, члени ініціативної групи "Першого грудня", Світовий конгрес українців, три екс-президенти — Кравчук, Кучма і Ющенко — звернулися до Порошенка з пропозицією проголосити 2018-й Роком утвердження державної мови. Відгуки людей на цю ініціативу — різні. А президент свою позицію не висловлює. Мовчить. Чому, на вашу думку?

— Суспільство нормально сприйняло б це рішення, яке б підтримало чи навіть підвищило рейтинг глави держави. Жодних загроз йому не несе. Згадаймо тему декомунізації за президентства Порошенка. При всій її дражливості для певних категорій, які сумують за Радянським Союзом, і для консервативних українців, які не хочуть змін, — цей процес не зустрів якогось спротиву. Держава рухається вперед.

Це стосується й мови.

Питання утвердження державної мови важливе на цьому етапі розвитку країни чи належить до другорядних?

— Реально воно — другорядне. Головною люди називають проблему війни на Донбасі, номер два — питання корупції та хабарництва у владі. Далі йде необхідність економічного зростання, покращення матеріального становища, безробіття, високі ціни.

Зараз ви читаєте новину «"Російською спілкуються тільки Одеська, Харківська області й Донбас"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі