пʼятниця, 24 травня 2013 06:15

На перший план вийдуть психічні розлади

Автор: Малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Стан здоров'я українців катастрофічний, заявив міністр молоді та спорту Равіль Сафіуллін. Середня тривалість життя в країні нижча на 12 років, порівняно з країнами Євросоюзу, а з Японією — на 16-19 років.

— Здоров'я залежить від таких чинників, як генетика і середовище проживання, — пояснює президент Всеукраїнського лікарського товариства Олег Мусій, 48 років. — Медицина впливає на здоров'я населення на 10 відсотків. Але якщо розглядати медицину як галузь, що має не просто лікувальну, а й соціальну функцію, тоді — на 30 відсотків. Лікар може впливати на поведінку пацієнта, переконувати позбавлятися шкідливих звичок, пояснити, як харчуватися.

Добре, що перша частина медичної реформи спрямована саме на розвиток сімейної медицини. В ідеалі, сімейний лікар мав би роз'яснювати сім'ям, як подовжувати життя.

Як змінилося здоров'я українців за останні 20-30 років?

— За 10 років зменшилися показники дитячої смертності в півтора раза. На другий-третій план відходять інфекційні хвороби, від яких щеплюють у дитинстві. Вакцинація проти грипу вже не впливає на здоров'я населення. Великих епідемій останніми роками нема, хоча після свинячого грипу були ще два нові штами. Та фармацевтам треба продати вакцину, паніку часто підігрівають невиправдано. З іншого боку, через масові відмови від щеплень торік-позаторік знову були сплески кору і краснухи. Бо було щеплено менше 50 відсотків дітей, а потрібно 80-90.

Які хвороби наступають?

— За останні десятиліття вдвічі збільшилася кількість онкологічних захворювань. Проблема, що виявленість хвороби лишається на дуже низькому рівні. Люди звертаються до лікарів у такому стані, коли вже не поможеш.

Причина збільшення онкохвороб у зміні екології: погіршилося повітря, вода. Дуже великі проблеми з харчами. Натуральні продукти замінюють "хімією". Через це зростає набутий цукровий діабет. 15 років тому діабетиків було менше разів у чотири.

Понад половина смертей в Україні — від серцево-судинних захворювань. Як із цим боротися?

— На Заході такі недуги на другому й навіть третьому місці серед причин смерті. Якби ми вибудували кардіологічну службу так само, тривалість життя людей автоматично зросла б на три-чотири роки. І то в короткі терміни. На Заході вчасно діагностують хвороби і буквально протягом місяця роблять людині планову операцію. Але для цього потрібні серйозні гроші, яких у нас нема.

Які хвороби очікують Україну у майбутньому?

— Якщо рівень медицини покращиться, на перший план вийдуть "хвороби Заходу" — психічні розлади. Вони з'являться через неадаптованість сучасної людини до стресів, життя у місті.

Що робити кожному, аби прожити довше?

— Дбати про своє здоров'я і не сподіватися, що вас лікуватиме держава. Крім шкідливих звичок, здоров'я дуже сильно псує погане харчування. І держава ніяк на це не вплине. Навіть закон про безпечність та якість харчових продуктів безнадійно застарів.

Раджу читати склад продуктів на упаковці, намагатися купувати якомога менше штучних харчів. Обмежити вживання слабоалкогольних напоїв. Відмовитися від солодких газованих вод. У пляшці таких напоїв стільки цукру, скільки людина не змогла б просто так з'їсти у чистому вигляді. Раніше люди їли мед, солодкі фрукти. Цукор у них не навантажує підшлункову залозу.

Зараз ви читаєте новину «На перший план вийдуть психічні розлади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі