пʼятниця, 31 серпня 2018 07:15

Москва не здатна виробляти нову техніку

Російська Федерація не починатиме масштабне виробництво танків "Армата" й винищувачів Су-57. Це стосується й інших озброєнь нового покоління. Москва відмовилася від ідеї створення власних вертольотоносців, заявив міністр промисловості РФ Денис Мантуров. Хоча про проект говорили протягом трьох років.

Пояснюють це тим, що в зброї нового покоління немає потреби, доки вдається виробляти модернізовану радянську техніку. Так, Су-35 — це модифікація Су-27, перший політ якого був у далекому 1983 році.

Одна з причин відмови від серійного виробництва нової техніки — нездатність Росії налагодити його. Справа насамперед у непідйомних цінах на нове озброєння. У минулому десятилітті зусиллями Володимира Путіна всі підприємства оборонно-промислового комплексу Росії зібрали в дюжину вертикально побудованих держкорпорацій. Вони мають величезну бюрократичну надбудову, а кожне відносно ефективне підприємство приречене годувати кілька напівбанкрутів.

За цього ринок як такий відсутній. Виробники конкретних озброєнь і військової техніки перетворюються на монополістів, чого не було навіть у СРСР. Природно, ціни високі. У результаті Росія витрачає більше трильйона рублів на рік для закупівлі озброєнь і не може отримати нові вироби. Один танк "Армата" коштує більш як $2,5 млн наближаючись до вартості бойового літака. А кожен Су-57 — понад $100 млн. Тобто на весь військовий бюджет можна придбати одну ескадрилью.

Оголошені "неперевершеними" озброєння, навіть після 10–15 років конструкторських робіт і випробувань — надзвичайно сирі. Ці "комплекси" або "системи" складаються з десятка компонентів. Нездатність навіть одного з них відповідати необхідним характеристикам робить безглуздими всі інші.

Росія не здатна налагодити виробничу кооперацію в принципі. У Союзі до ОПК належали тільки заводи кінцевого складання. А компоненти виготовляли на цивільних підприємствах. Із приходом ринкової економіки власникам виробництв оборонне замовлення стало невигідним. Через порівняно невеликі обсяги, залежність від військових чиновників і безглузді заходи таємності. Складні ланцюжки промислової кооперації розсипалися.

Зрештою найбагатші військово-промислові корпорації почали будувати додаткові потужності з виробництва комплектуючих. А хто таких можливостей не має, виготовляє їх напівкустарним способом на заводах кінцевого складання. Що не дозволяє запускати великі серії і робить ці вироби "золотими".

Якщо клони радянського винищувача чи танка ще так-сяк виготовляти виходить, то серійне виробництво нової зброї налагодити не вдається. Тому, очевидно, вирішили ще на стадії проектування відмовитися від наміру будувати вертольотоносці.

Зараз ви читаєте новину «Москва не здатна виробляти нову техніку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі