пʼятниця, 08 грудня 2017 05:00

Мінімальна зарплата зросте до 4100 гривень

— Звертаюся до прем'єр-міністра з пропозицією наступного року вийти на рівень мінімалки в 4100 гри­вень, — каже президент 52-річний Петро Порошенко в Києві 4 грудня. — Слід наближати рівень заробітної плати до європейського. Тоді у працівників буде мотивація краще трудитися. Це допоможе збільшити надходження до місцевих бюджетів і пенсійного фонду.

Із 1 січня 2017-го мінімальну зарплатню підвищили вдвічі — до 3200 грн.

— Ініціативу президента можна забезпечити, надрукувавши гроші, за рахунок інфляції, — говорить економіст Олександр Охріменко, 54 роки. — Коли штучно збільшується зарплата, ціни зростають. Без підвищення прогнозують інфляцію в 7 відсотків. Із ним — буде майже 17. Але сприятиме зростанню внутрішнього валового продукту. Він збільшується насамперед за рахунок будівництва й роздрібної торгівлі. Для останньої це — позитивний фактор.

Може зрости безробіття. За дев'ять місяців після підняття мінімальної зарплати до 3,2 тисячі гривень роботу втратили 133 тисяч українців. Якщо підняти вдруге, ще 150–200 тисяч людей залишаться без роботи.

Рішення має винятково політичні мотиви. Адже скоро вибори. Ініціатива позитивно вплине на рейтинг президента і прем'єр-міністра.

— Збільшення мінімалки позбавлене економічного сенсу. Має на меті знизити градус соціальної напруги, — каже фінансовий аналітик 42-річний Олексій Кущ.

— Недостатньо лише піднімати зарплату. Необхідна революція в трудових відносинах і докорінна зміна економічної політики. Працюємо на кількість змін, а не на якість.

Рівень життя українців не зміниться після підвищення мінімалки. Значна частина заробітків перебуває в тіні. Ті, хто отримують офіційно 3,2 тисячі гривень, насправді мають більше. Підвищення поліпшить тільки стан бюджетників.

Мінімальну зарплату обіцяють підняти не пізніше третього кварталу 2018-го.

Зараз ви читаєте новину «Мінімальна зарплата зросте до 4100 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі