середа, 19 вересня 2012 00:45

Мер Нью-Йорка проти кока-коли

Уранці біля офісу помічаю автомобіль із написом: "Ми самі можемо вирішити, які порції їжі та напоїв купувати!". Це, напевно, перший відгук пересічних американців на новий нью-йоркський законопроект.

Мер міста Майкл Блумберг оголосив війну кока-колі. Він запровадив місцеве законорегулювання, що забороняє продаж екстра-великих порцій солодких газованих напоїв — понад 480 мілілітрів. Заборона стосується лише торгових точок, що продають "на розлив". При цьому споживачеві можна купити дві, три чи скільки завгодно маленьких, середніх і великих порцій напою. Ідея Блумберга полягає в тому, що людина, яка купує кілька стаканів кока-коли, почуватиме себе зажерливою і, можливо, вирішить обмежитися одним. Це називається "самоконтроль порцій". Також, якщо людині регулярно нагадуватимуть, що "екстра-велика кола" — це шкідливо для здоров'я — можливо, вона замислиться над своєю звичкою.

Щороку 4 мільярди доларів із місцевого бюджету виділяють на проблеми здоров'я, пов'язані із зайвою вагою ньюйоркців, каже Блумберг. Він вважає, що обмеження на покупку солодких напоїв покращить ситуацію.

Компанії "Кока-кола" і "МакДональдз" негайно засудили нововведення. Їхній аргумент: воно порушує свободу вибору і навряд чи зменшить епідемію ожиріння.

Вживання великої кількості коли призводить до зайвої ваги і хвороб, наголошують експерти. Доносять цю інформацію до американців уже багато років. Тренери з популярних телешоу, що пропонують програми схуднення, завжди починають із зауважень, що газовані напої треба замінити звичайною водою без домішків. Однак американці продовжують пити газовані напої в неймовірних кількостях. Я знаю одного комп'ютерника, який на сніданок випиває півлітра. Напевно, реклама коли та інших напоїв поки що ефективніша за пропаганду здорового харчування.

Блумберг досяг чималих успіхів у галузі охорони здоров'я. Він змусив ресторани швидкого харчування надавати — разом із меню — інформацію про кількість калорій у стравах і обмежив використання транс-жирів. Але найбільше його досягнення — заборона палити в офісах, барах і ресторанах.

Двічі я зустрічала мера Нью-Йорка мільярдера Блумберга в метро — у сірому костюмі, з кейсом, стоячи читав газету. Може, тому, що користується громадським транспортом, він має досить реальне уявлення про життя американців.

Зараз ви читаєте новину «Мер Нью-Йорка проти кока-коли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі