вівторок, 24 травня 2016 07:30

"Кримськотатарська й українська мови будуть державними в Криму"

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

— Ми усвідомили необхідність створення в Криму національної автономії кримських татар. Зобов'язані розпочати в парламенті процес внесення змін і доповнень до 10-го розділу Конституції "Автономна Республіка Крим", що витікали би з права кримськотатарського народу на самовизначення у складі суверенної й незалежної Української держави. Звернуся до Конституційної комісії з закликом утворити з числа її членів та представників Меджлісу й експертів робочу групу з підготовки змін і доповнень, — каже президент України 50-річний Петро Порошенко 18 травня на урочистостях до 72‑ї річниці депортації кримських татар.

— Кримськотатарська національно-територіальна автономія у складі України — наша мета з часу повернення до Криму. Ми знаємо, що без України не зможемо існувати. Але за кримськотатарським народом як за корінним повинна бути закріплена територія півострова, — каже член Меджлісу кримськотатарського народу Різа Шевкієв, 61 рік. — Автономія має передбачати, що кримськотатарська та українська мови будуть державними в Криму. Але не російська. Хоча як мову спілкування її не заборонятимуть.

У Конституції слід ­закріпити квоти влади. Є різні варіанти. Ідеальний — щоб кримським татарам належав 51 відсоток голосів у парламенті Криму. Другий варіант — 34 проценти голосів за кримськими татарами, 33 — за українцями і стільки ж — за представниками інших національностей. Раніше нам давали 14 відсотків голосів. Корінний народ повинен мати право вето. Наприклад, на рішення щодо екології.

Кримськотатарська національно-територіальна автономія надасть Україні і світовій спільноті додаткові важелі впливу на агресора. Бо тоді вже йтиметься про окупацію не частини території, а ­державного утворення корінного народу. Україна матиме право вимагати значно більших санкцій щодо Росії.

— Кожен народ має право на самовизначення, на власну державу — самостійну чи автономію в межах іншої, — говорить експерт фонду "Майдан закордонних справ" 54-річний Юрій Смілянський. — Національна автономія кримських татар має бути республікою у складі України. Кримські татари повинні мати можливість розвитку свого народу, мови, культури, освіти, економічної та соціальної захищеності. Але на півострові живуть також представники інших народів. Тому у владних структурах майбутньої автономії потрібно створити противаги, щоб представники жодної національності при прийнятті рішень не мали переваг. Слід зважати на інтереси всіх.

Зробили перший крок — Верховна Рада визнала кримських татар корінним народом України. Посилили їхнє представництво в керівних органах виконавчої влади, місцевих органах самоуправління на материковій частині. Але до Конституції змін досі не внесли. Не розробили й основного закону Криму. Сподіваємося, на парламентських слуханнях 15 червня депутати погодяться внести зміни до Конституції та створити органи самоуправління кримськотатарської національної автономії на материковій частині України, доки півострів окупований.

Україні це дасть самоповагу. Усі ми як політична нація хочемо справедливості. Якщо прагнемо її для себе, маємо справедливо діяти й щодо інших. Зокрема, кримських татар.

Зараз ви читаєте новину «"Кримськотатарська й українська мови будуть державними в Криму"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі