четвер, 30 січня 2020 07:05

Кремль застосує в Україні молдовський сценарій

Помічник російського президента 55-річний Владислав Сурков іде з державної служби через зміну курсу Кремля на українському напрямку, повідомив його близький соратник політолог Олексій Чеснаков. Наказу про звільнення ще немає.

Суркова називають ідеологом проєкту "Новоросія" з анексією Криму та окупацією Донбасу. Тепер український напрямок у Кремлі може очолити Дмитро Козак, вважає російська преса. 24 січня Володимир Путін призначив його заступником голови своєї адміністрації. Доти був віцепрем'єром в уряді Дмитра Медвєдєва. Козака називають автором ідеї федералізації Молдови, що не відбулася, та "смотрящим" за цією країною.

— Із держслужби Росії неможливо піти. Тебе або переводять кудись, або виносять уперед ногами. Сурков займе якусь іншу посаду, — вважає політолог Костянтин Батозський, 39 років.

— Не Сурков чи Козак виробляють політику Кремля щодо України. Її джерело — Путін. Його ставлення до нашої державності не змінилося. Заперечує існування незалежної України.

Козак по суті привів до влади в Молдові проросійського президента Ігоря Додона й загальмував західні прагнення. З Україною Кремль хоче вчинити подібне.

"Російське керівництво намагається поєднати закріплення путінського режиму на віки із включенням до складу РФ України та Білорусі як сателітів, — пише публіцист 52-річний Віталій Портников для видання "Буква". — Путіну потрібно встановити контроль над Україною, Зеленському — припинити війну. Козак може об'єднати ці дві завдання та ще й заручитися при цьому західною підтримкою. Запропонує в Києві те, що в Кишиневі. Не боротьбу з агресором, а створення керівництва, яке поєднає інтереси всіх українців. Тобто віддасть схід одним, захід — іншим, в обмін на підтримку центральної влади. Кум Путіна Віктор Медведчук ­отримає Донбас. Виграють усі, крім українського народу, який у кремлівських планах не фігурує. Але він все-таки існує. Тому в них нічого не вийде".

Зараз ви читаєте новину «Кремль застосує в Україні молдовський сценарій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі