пʼятниця, 29 липня 2011 09:45

Як відреагує європейське суспільство на вчинок Брейвіка

В Осло за тероризм судять норвежця 32-річного Андерса Брейвіка. Він винен у смерті 76 осіб. Як відреагує європейське суспільство на його вчинок, розповідають експерти.

Олександр Палій, 36 років, політолог:

— Вплив подій у Норвегії на Європу буде двояким. Суспільство та органи безпеки тепер змушені прискіпливіше дивитися на членів співтовариства. Відстежуватимуть психологічні особливості людей із різними політичними чи світоглядними орієнтаціями. Обмежуватимуть їх у діяльності. Це стане одним із кроків у напрямку тотального контролю за прикладом Сполучених Штатів. Там відстежують контакти потенційних терористів, посилюють заходи безпеки у громадських місцях тощо. Це дає результат: за останні роки на території Америки не було серйозних терактів.

Здавалося б, у ліберальному суспільстві, де забезпечені всі права людини, громадяни самі пристають до правильного берега. На прикладі Брейвіка бачимо, що пристають не всі. Довго вважали, що західного тероризму бути не може, що норвежець не може вбивати норвежців. Тепер суспільство почнуть виховувати на основі традиційних християнських цінностей. Головний принцип цього виховання — людині потрібно дати світоглядну основу.

Дмитро Корчинський, 47 років, громадський діяч:

— Із матеріалів, які Брейвік опублікував, видно, що він шукав доктрину, велику ідею. Але християнським терористом я б його не назвав. Він не расист, а людина, яка лише апелює до християнської культури. Брейвік не вбивав мусульман, емігрантів. Для нього ворогами були правлячий режим та еліта країни.

Забороняти демонстрацію суду над Брейвіком неправильно. Його дії струсонули всю Європу, а соціал-демократична влада не хоче дати людям права спостерігати за процесом, робити власні висновки, психологічні та культурологічні спостереження. Це інформаційний тоталітаризм. І саме така диктатура згодом призводить до нових терактів.

Як показує досвід, держава на теракти реагує однаково — посилює репресії. Тепер заборонять вільно продавати аміачну селітру, відстежуватимуть тих, хто нестандартно висловлюється в соціальних мережах тощо. Але все це боротьба з наслідками. Причину — глибоку кризу європейської ідентичності та культури — цим не побороти.

Зараз ви читаєте новину «Як відреагує європейське суспільство на вчинок Брейвіка ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі