пʼятниця, 26 листопада 2010 05:30

До приватизації "Укртелекому" підійшли хаотично

П'ять компаній готові купити 92,79% акцій "Укртелекому". Приватизаційний аукціон відбудеться за місяць.

Імовірних покупців у Фонді держмайна не називають. Аналітики ринку припускають, що в торгах візьмуть участь три потужні гравці: компанія "СКМ" депутата-"регіонала" Ріната Ахметова, російська фінансова група "Система", яка володіє мобільним оператором МТС, і турецька компанія "Турксел".

Директор департаменту стратегічного розвитку інвестиційної групи "ІНЕКО" Олексій Олейніков, 29 років, вважає, що 10–15% коштів, отриманих від продажу "Укртелекому", держава має спрямувати на інноваційні проекти.

— Грошима з приватизації можуть просто закрити дефіцит бюджету. Тоді ми їх просто "проїмо". Державі залишаться лише податкові надходження. Тому слід інвестувати частину коштів у щось нове і перспективне, щоб виправдали приватизацію. Гроші можна направити на модернізацію авіації, в енергозберігальні технології. У телекомунікацію — навряд, надто велика конкуренція з приватними компаніями на цьому ринку.

До приватизації "Укртелекому" держава підійшла хаотично. У світі зазвичай продають мінімальний пакет акцій компанії, щоби визначити її повну вартість. Об'єктивно оцінити таке підприємство, як "Укртелеком", математичним шляхом неможливо.

Щоб не втратити контроль над стратегічно важливою компанією, держава могла б закріпити за собою "золоту акцію". Це певний пакет акцій, який стримував би інвестора від бажання перепродати підприємство чи одноосібно впливати на вирішення комерційних завдань. Новий власник, виконуючи інвестиційні зобов'язання, мусить збільшувати капіталізацію об'єкта. Отже, вартість "золотої акції" зростатиме. Через два-три роки держава могла б продати решту акцій й отримати ще більше прибутку. На жаль, поняття "золотої акції" в українському законодавстві немає.

Зараз ви читаєте новину «До приватизації "Укртелекому" підійшли хаотично». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі