вівторок, 02 липня 2013 05:39

Іран хоче вести перемовини з чистого аркуша

На президентських виборах в Ірані перемогу здобув поміркований реформатор 64-річний Хасан Роухані. За нього віддали голоси трохи більше половини іранців. У країні його вважають гнучким політиком, що намагатиметься знайти компроміси із Заходом.

— Питання в тому, наскільки новий президент справді реформатор. Залежить від того, з ким його порівнювати. Звичайно, якщо з Ахмадінеджадом (попереднім президентом Ірану. — "ГПУ"), то він спокійніший, — каже 47-річний Ігор Семиволос, експерт Центру близькосхідних досліджень. —  Але Роухані досі не зробив нічого такого, що свідчило б: Іран якось змінює курс або президент принципово інакше дивиться на внутрішню й зовнішню політику.

Роухані, як і загалом іранці, волів би вести перемовини із Заходом з чистого аркуша. А от чи інша сторона захоче починати все з нуля, — це питання. Проте іранці переконані, що перегорнуть сторінку і на Заході про Ахмадінеджада забудуть.

Та Заходу потрібна не лише розрядка з Іраном, а й конкретні кроки останнього. Зокрема щодо ядерної програми. Для Європи та США важлива спадковість політики і вміння наступного керівника відповідати за помилки попереднього. Тобто тут може найти коса на камінь. Бо Іран не планує змінювати стратегію, а лише тактику. Може, нас не чіпатимуть, якщо ми поводитимемось обережно. Інших сценаріїв досі не видно.

На вибір Роухані особливо вплинуло близькосхідне питання. Він наголошував, що налагодить відносини із Саудівською Аравією і розв'яже той конфлікт, який шиїтський Іран має з арабськими сунітськими країнами. Адже через це були війни і в Лівані, а зараз у Сирії. Іранський лідер вважає, що достатньо буде домовленості з арабами, і все зміниться. Проте чи готові до компромісів араби? Досі незрозуміло.

Зараз ви читаєте новину «Іран хоче вести перемовини з чистого аркуша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі