вівторок, 07 жовтня 2008 18:14

Інфляцію можуть розігріти передвиборні соціальні виплати

Інфляція у вересні становила 1,1%, за даними Держкомстату найбільше подорожчали освітні та житлово-комунальні послуги — на 21,2 та 3,8% відповідно. Найменше — продукти харчування: на 0,3%. Транспорт і транспортні послуги у вересні навіть подешевшали на 1,1%. Старший економіст центру "CASE-Україна" 45-річний Володимир Дубровський вважає, що в жовтні інфляція не має перевищити 2%.

Що зумовило низький рівень інфляції у вересні?

— Маємо непоганий урожай, перестало дорожчати продовольство. У світі продовольча криза також припинилася. Як і скрізь, в Україні почав дешевшати бензин. Тут ми вже підключені до світової системи, отож наші виробники не можуть штучно утримувати високу ціну. Бо ж є можливість імпортувати дешевший бензин.

Нині легко спровокувати панічні настрої

Крім того, Нацбанк навесні припинив викуповувати надлишкову валюту — не можна було давати більше грошей в економіку. Це також призвело до сповільнення інфляції. Правда, нині валюту доводиться не викупати, а продавати, щоб підтримувати курс гривні, що трохи стримує інфляцію. Але на її боці можуть виступити інші чинники.

Які саме?

— З одного боку, далі зростатимуть ціни на комунальні послуги — раніше їх штучно утримували низькими. Це позначиться на показниках інфляції. З другого боку, якщо зараз будуть проголошені дострокові вибори, то під них можуть піти якісь соціальні виплати. Оце здатне стимулювати подорожчання.

Який рівень інфляції можна очікувати в жовтні?

— Якщо не буде соціальних виплат, то в межах двох відсотків. А якщо будуть, то спрогнозувати важко. Залежить від того, скільки виплатять. Але мені здається, що зараз вже і суспільство розуміє: така політика ні до чого хорошого не призводить. Лише до інфляції. Бо такі виплати порушують баланс. Якщо планове підвищення зарплат чи пенсій певним чином прораховане, то такі-от залпові виплати роблять лише за рахунок збільшення кількості грошей, їх друкування. Так було, коли уряд Януковича підвищив удвічі пенсії перед президентськими виборами 2004 року. Це якраз і почало першу хвилю інфляції. Так само небезпечні виплати вкладів Ощадбанку.

Ситуація ускладнюється тим, що нині легко спровокувати панічні настрої. Усі бачать світову фінансову кризу, коливання курсу гривні. Люди не впевнені у подальшій стабільності.

Зараз ви читаєте новину «Інфляцію можуть розігріти передвиборні соціальні виплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі