вівторок, 11 грудня 2012 00:00

Державні послуги слід переводити в інтернет

 

Користуватися комп'ютером та інтернетом уміє половина українців, підтверджує дослідження соціологічного центру "Софія". Найбільш просунута в цій сфері молодь 18-29 років. Найменше — літні люди. Частка користувачів інтернету серед 50-59-річних становить 6,6%, від 60 років — 1,8%.

— Як показує світова практика, близько 20 відсотків населення ніколи і не почнуть користуватися інтернетом, — пояснює засновник та керівник інтернет-видання "Вочерз" Максим Саваневський, 35 років. — Це літні, ті, хто не хоче купувати комп'ютери через релігійні переконання або просто відсторонені від технологічного прогресу. Зважаючи на цю статистику, ще 30 процентів українців рано чи пізно гарантовано почнуть користуватися комп'ютером та інтернетом.

Якщо подивитися за динамікою росту користувачів інтернету в Україні, то найактивніше зростає кількість користувачів віком від 55 років. Бо молодь і так "інтернетизована". Якщо говорити про регіональний зріст, то найактивніше з'являються користувачі у населених пунктах від 5 до 100 тисяч жителів.

За європейськими мірками, ми мало інтернетизована країна. Головна причина — бідність. На старенький комп'ютер треба бодай 1600 гривень. Для багатьох людей із сіл та невеликих міст це місячна зарплата.

В Україні дуже низький рівень інтернет-грамотності. Серед користувачів інтернетом дуже велика частка таких, які, окрім соціальних мереж і пошти, ніяких сторінок не відвідують. Більшість досі використовує інтернет як розвагу. Це може змінитися, якщо перевести в інтернет частину державних послуг. У нас люди досі, ходячи по органах влади, отримують якісь довідки, заповнюють декларації, беруть дозволи. Якби пенсіонер міг оформити пенсію через інтернет, заплатити комуналку чи отримати необхідну довідку, це позбавило б його від ходіння по чиновниках, стояння у чергах. Тоді і комп'ютерна грамотність серед пенсіонерів зросла б. Це вивільнило би багато державних ресурсів, які йдуть на старомодне "адміністрування". Держава витрачається на винаймання кабінетів для чиновників, їхні зарплати. На цьому можна було б економити завдяки інтернету.

Зараз ви читаєте новину «Державні послуги слід переводити в інтернет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі