вівторок, 13 березня 2018 00:50

Маємо використати помилки Газпрому

"Поразка Газпрому в Стокгольмі призвела до помилок менеджменту компанії. Справа української сторони — використати ці можливості. Мова про уряд і президента", — написав директор Центру досліджень енергетики 44-річний Олександр Харченко для видання "Новое врямя".

Російський Газпром 6 березня подав апеляцію на рішення Стокгольмського арбітражу у справі про постачання газу в Україну. Рішення щодо транзиту через нашу газотранспортну систему збираються опротестувати до кінця березня.

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги національної акціонерної компанії Нафтогаз про компенсацію за недопоставлені Газпромом обсяги палива для транзиту.

Два місяці тому арбітраж прийняв ще одне рішення на користь Нафтогазу — про постачання газу для України.

Наша країна домоглася $4,63 млрд компенсації за двома судовими справами. Втім, усю суму Нафтогаз не отримає, бо має непогашену заборгованість перед Газпромом за паливо, яке Україна отримала 2014-го. У підсумку росіяни мають сплатити $2,56 млрд.

5 березня голова Газпрому Олексій Міллер заявив, що той направив офіційне повідомлення Нафтогазу про розірвання контрактів на постачання і транзит.

— 18 березня в Росії мають відбутися президентські вибори. І програш Газпрому українській компанії сприймається як ляпас, — сказала в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV заступник міністра закордонних справ 44-річна Олена Зеркаль.

Комерційний директор Нафтогазу Юрій Вітренко вважає, що російська компанія не зможе в рамках правового поля розірвати контракти.

Тим часом Нафтогаз закрив своє представництво в Москві.

— Якщо Росія розірве кон­тракт про транзит, не зрозуміло, на яких підставах постачатиме газ в Європу, — каже експерт з енергетики Андріан Прокіп, 33 роки. — За минулий рік обсяг транзиту через Україну склав 90 мільярдів кубометрів. Можливість постачати газ і далі, вже без контракту, сумнівна. Розмови про його розірвання до побудови обхідних газопроводів "Північного потоку-2" (друга гілка газопроводу до Німеччини в обхід України. — ГПУ) та "Турецького потоку" (газопровід, який планують прокласти по дну Чорного моря з Анапського району РФ до Туреччини. — ГПУ) є примарними.

Якщо сторони не домовляться, буде знову позов до Стокгольмського арбітражу. Справа розтягнеться на два-три роки. На той момент контракти співпраці Нафтогазу і Газпрому втратять чинність. Їх не продовжу­ватимуть, якщо побудують обхідні газопроводи.

Якщо домовимося з Європою про спільний газовий ринок, то відпаде потреба в кон­тракті про постачання газу для України.

Агресивна позиція Росії може вплинути на європейські країни, і вони виступлять проти "Північного потоку-2". Але щоб це сталося, потрібна інтеграція українського газового ринку в Європу.

"Наступного дня після оголошення в Стокгольмі результатів розгляду справи Наф­тогаз зробив передоплату за 500 млн кубометрів російського палива, — пише Олександр Харченко.

— Газпром виставив відповідний рахунок. І навіть наді­слав попередження Нафтогазу, що закачування розпочнеться о десятій ранку 1 березня. Та за чверть години керівники російської компанії заявили, що поставок не буде.

Замовлене в Газпрому паливо не є для нас життєво необхідним. Україна без нього живе два роки й далі житиме. Ми видобуваємо близько 56 млн кубометрів на добу. Маємо 10,1 млрд кубометрів у газосховищах. З європейського напрямку в Україну зараз заходить 15–17 млн кубометрів на добу. А можна закуповувати в 2,5 разу більше. Тож ми точно пройдемо березневі морози.

Газпром, схоже, вирішив дискредитувати Україну. Відмовив у постачанні і знизив тиск у транзитній трубі з нормативних 60 атмосфер до менш ніж 50. Фактично відмовився виконувати рішення Стокгольмського арбітражу й атакував транзит. Але удар пішов навіть не в штангу, а скоріше у власні ворота. В України виникла можливість на прикладі цієї ситуації показати Європі всю "надійність" та "якість" партнерства з Газпромом. Європейці мають усвідомити, що так само "Північний потік-2" працюватиме проти них. Бо Росія використовує газову зброю у політичних інтересах".

Зараз ви читаєте новину «Маємо використати помилки Газпрому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі