пʼятниця, 28 липня 2017 07:45

"До припинення кровопролиття немає про що говорити"

Автор: www.fakty.ictv.ua
  Колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко: ”Що жорсткішими будуть санкції Заходу проти Росії, то раніше прийдемо до результату”
Колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко: ”Що жорсткішими будуть санкції Заходу проти Росії, то раніше прийдемо до результату”

24 липня президент України Петро Порошенко провів двогодинну телефонну розмову із французьким колегою Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Анґелою Меркель і президентом Росії Володимиром Путіним щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Порошенко назвав останні дні липня одними з найкривавіших 2017 року та закликав Росію негайно припинити агресивні дії і постачання зброї. Також зажадав введення на Донбас миротворців Організації Об'єднаних Націй.

— Сподіваємося, що Радбез ООН за це рішення проголосує. Якщо ж Москва скористається правом вето — тим покаже, що бере участь у конфлікті і не хоче його завершення, — говорить російському виданню "Коммерсант" джерело в Адміністрації президента України.

— Путін хотів внести в "дорожню карту" проведення виборів в ОРДЛО, але Порошенко заперечив. Наголосив, що до повної безпеки на цих територіях ніяких виборів не буде.

Анґела Меркель та Еммануель Макрон виступають за відновлення руху товарів на окуповану частину Донбасу через лінію розмежування. Вони закликали сторони до кінця року відновити обмін полоненими за формулою "всіх на всіх".

"Можемо порадіти. У повідомленнях нічого немає про виконання політичної частини Мінських домовленостей (проведення виборів в окремих районах Донеччини і Луганщини. — ГПУ). Можливо, всі зрозуміли: до припинення кровопролиття немає про що більше говорити", — пише у "Фейс­буку" дипломат 45-річний Богдан Яременко.

— Ми не отримали жодних практичних результатів, — говорить колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко, 61 рік. — Від правильних заяв ситуація кращою не стає. Все йде по колу, кривавому для України.

Спецпред Держдепу США по Україні Курт Волкер говорив із представниками нормандської четвірки після відвідин Донбасу. Це вплинуло на перемовини?

— Про це рано говорити. Штати зараз в особі спеціального представника вивчають ситуацію та випрацьовують підходи. Але заяви Волкера про те, що мова йде про справжню гарячу війну — позитивний сигнал. Це означає, що він реально бачить ситуацію. Позиція США суттєво впливатиме на нормандський формат. Уявіть, Штати вирішують постачати зброю Україні. Ця країна — мотор НАТО. Після цього зможемо у переговорах із будь-яким іншим членом Альянсу наполягати на тому, що нам потрібен той чи інший вид озброєнь, ставлячи за приклад США. Аргумент "ми не можемо, бо головна країна утримується", не працюватиме.

Чи реально домогтися введення миротворчої місії ООН на Донбасі?

— Ні, тому що Росія не зацікавлена у стабілізації ситуації. Мета Москви — тримати Україну в напруженні. Для цього їй потрібна війна. Тому будь-яку пропозицію в цьому напрямі Москва заблокує в Радбезі ООН.

Тепер Францію у нормандському форматі представляє новий президент — Макрон. Що змінилося?

— Він уперше брав участь у розмові. Може бути активнішим. Позиція Франції сильнішатиме.

ЄС, Україна, Росія — хто які козирі має у переговорах?

— У нас — міжнародно-правові, моральні, політичні важелі, бо Україна стала жертвою агресії. У Росії є серйозна військова потуга. Оскільки жодних військових сценаріїв на Заході не існує, їхня зброя — економічна. Єдиний спосіб зрушити справу з місця — змусити Росію відчути: санкції означатимуть для неї, якщо не колапс, то передінфарктний стан її економіки. Чим жорсткішими вони будуть, тим раніше прийдемо до результату.

Домовилися, що у другій половині серпня зустрінуться міністри закордонних справ у нормандському форматі. Чого очікувати тоді?

— Нічого. Росія не хоче домовлятися. Тому шансів у таких переговорів немає.

Зараз ви читаєте новину «"До припинення кровопролиття немає про що говорити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі