четвер, 27 серпня 2020 07:16

Церква перетворюється для Кремля на тягар

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

Володимир Путін довго вирощував монстра політичного православ'я для зміцнення влади. Схоже, настав час творінню постати проти свого творця. У російському місті Середньоуральськ виникла суверенна УНР — Уральська народна республіка. Щоправда, поки що вона існує в межах одного монастиря.

У РФ формується щось на зразок православного Талібану — ортодоксальної мілітаризованої течії серед духівництва й мирян. Усе почалося з акції гурту "Пуссі Райот" 2012-го. Вони співали "Богородиця, Путіна прожени" в храмі Христа Спасителя. Трьох учасниць — Марію Альохіну, Надію Толоконнікову і Катерину Самуцевич — засудили до двох років колонії за "образу почуттів віруючих".

Після початку війни на Донбасі йде люта пропаганда за "віру святую" проти українських "розкольників". Накручені телевізором "козаки" та православні активісти громлять виставки, підпалюють кінотеатри, нападають на акції опозиційних політиків. Кілька найкривавіших злочинів у Криму й на Донбасі здійснили не офіційні окупаційні сили, а так звані самооборона й ополчення. Їх діяльність підсилює владу Москви. Дозволяє менше бруднити руки російській поліції.

Але серед значної частини противників Путіна є не тільки ті, хто невдоволений, що Путін — аж занадто Путін. Є й такі, для яких він — недостатньо Путін. Лише питанням часу був виступ цих людей проти Кремля. Криза 2020 року якнайкраще підходила для цього. Залишалося знайти лідера. І він з'явився.

Микола Романов народився 1955 року. Отримав середню юридичну освіту й працював у міліції. 1986-го за розбій з убивством, смертельну аварію та розкрадання держмайна отримав 13 років колонії. Після відсидки трохи повчився в Духовній академії. Змінив ім'я на Сергія. 2009 року став схиігуменом Середньоуральського жіночого монастиря. Заснував його на землях, які віджав у фермерів.

2014-го він із "прокуроркою Криму" Наталією Поклонською знайшли одне одного на ниві "царебожія". Це вчення про відкупну жертву царя Миколи ІІ та необхідність всенародного покаяння за його убивство. Сергій виступає проти ідентифікаційних номерів, банківських карт, електронних страховок.

Росія перебуває під жидівським ярмом, а з Кремля керує двійник Путіна з силіконовим обличчям, який є Антихристом, говорив торік Сергій. 26 квітня заперечив існування коронавірусу. Прокляв тих, хто "зазіхає на закриття храмів" на карантин і піддав анафемі всіх віруючих в інфекцію. За це йому заборонили служити й оштрафували на 90 тисяч рублів. Штраф досі не заплатив.

13 травня схиігумен забарикадувався в Середньоуральскому монастирі. Не пускає туди призначеного єпархією священника. Закликає козаків з усієї ­Росії боронити його від поліції та Росгвардії.

Сергій фактично оголосив війну Кремлю. Головним ворогом називає Російську православну церкву. 3 липня єпархіальний суд вивергнув Сергія із сану, залишивши монахом. Той перестав згадувати в молитвах Московського патріарха Кирила. Зажадав скинути його з престолу. Вимагає від Путіна передати собі президентську владу. Погрожує судом і скликанням всенародного ополчення. 25 липня фактично прокляв обох: "Гундяєв, ти здохнеш, як Никодим Ротов, біля ніг свого господаря Антихриста. Путін, ти не можеш перемогти слово. Ти не прийдеш до покаяння. Участь твоя в руках гніву народу Божого і дні твої полічені, тебе зважено й знайдено легким".

На вимогу єпархії звільнити монастир схиігумен пригрозив "бойовою тривогою".

Тепер оцініть ситуацію в комплексі. У Росії, де активістів хапають за порожні плакати, а свідків Єгови судять за читання Біблії, вже місяць існує непідконтрольна владі територія. Туди не ходить поліція, а її лідер відверто витирає ноги об президента і патріарха. Вам не здається це дивним?

Ми звикли ставитися до російського православ'я зі скептицизмом. Лицемірно виглядають "Мерседеси" ієрархів на тлі проповіді про бідність. Відмова вставати на честь загиблих українських воїнів поряд з укриттям російських бойовиків у лаврах. Це все наслідки ситуації, коли три чверті росіян називають себе православними, але лише 5 відсот­ків виконують приписи своєї конфесії. Третина з них геть не вірить у Бога! Чого б церкві з такою паствою бути інакшою?

До 60 відсотків росіян упевнені у теоріях змови — ось вони і є аудиторією Сергія та йому подібних. Можна звинувачувати схиігумена у мракобіссі. Проте не можна заперечувати, що він справді вірить у свої слова. Готовий узяти за них мученицький вінець.

Епідемія поставила Російську православну церкву перед подвійним викликом. Вплив церкви на суспільство зменшується. Кількість парафіян падає. Корупційні та гомосексуальні скандали частішають. У стосунках з Україною та Константинополем — катастрофа. У Кремлі все ясніше розуміють, що теперішня РПЦ перетворюється на тягар. Не здивуюся, якщо скоро Кирило "за станом здоров'я" піде на покій, а патріархом оберуть значно прагматичнішого "духівника Путіна" Тихона.

Але це посилить другу проблему — із внутрішніми "істинно-православними" дисидентами. Тими, які незадоволені розкішшю ієрархів і вірять у штучне походження коронавірусу. Які дослухаються до "старців" про скоре захоплення церкви Антихристом. Слова Сергія про чипи в мозок, жидомасонів при владі та єретика Кирила падають на підготовлений ґрунт.

Отже, як ніколи сильна примара розпаду російського православ'я на ще більш лояльне державі й катакомбну мережу "ревнителів древнього благочестя". Кривавий штурм монастиря схиігумена може стати каталізатором цього процесу. А інакшого не буде — Сергій не боїться тюремного строку, відступати йому нікуди.

Чи прорахував Кремль усі небезпеки такого варіанту? Поки що незрозуміло. Але якщо ти десятиліттями підживлював "православний Талібан" заради використання проти ворогів, будь готовий до бумерангу. Справжні таліби, дбайливо випестувані США на противагу радянським окупантам, після війни відмовилися лізти назад у коробку для фігур. Можливо, що й російські православні екстремісти першою своєю жертвою зроблять саме путінську владу.

Бо в Бога точно є почуття гумору.

Зараз ви читаєте новину «Церква перетворюється для Кремля на тягар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі