неділя, 07 квітня 2024 19:05

Вічне "немає грошей": які фрази прирікають дитину на бідність

Вічне "немає грошей": які фрази прирікають дитину на бідність
Програмуэте на бідність: три заборонені фрази батьків, які не можна казати дітям Фото: pinterest

Коли діти регулярно чують від батьків, що немає грошей, вони починають думати, щоб без них нереально отримати бажане.

Такі вислови матері чи батька стають причиною нереалізованості дітей у майбутньому. Вони виростають невпевненими і постійно вважають, що жити в нужді - це норма.

Щоб не зіпсувати дітям життя необдуманими фразами назвемо п'ять заборонених.

Вічне "у нас немає грошей"

Якщо дитина постійно чує від батьків, що у них немає грошей, і це причина, чому вона не отримує бажаного, то бути біді. В результаті людина буде на підсвідомому рівні переконана, що без величезних капіталів вона нічого не отримає. Навіть намагатися не варто.

Наприклад, сказати: "Я маю гроші тільки на їжу" або "Зараз ми не готові це купити. Давай заплануємо похід у магазин наступного місяця". Важливо пояснити малюкові, чому ви купуєте саме продукти, а не нову іграшку.

"Рано тобі ще про гроші думати"

Говорити дитині, що їй ще рано думати про гроші, — вкрай сумнівне рішення. Можна і треба навчати вже з раннього дитинства, як керувати фінансами та планувати свої витрати. Батьки якраз можуть розвинути у дитини здорові звички, пояснити, як дбайливо ставитися до грошей і розподіляти їх.

Такий підхід допоможе розвинути відповідальне ставлення до фінансових рішень та навчить приймати поінформовані рішення.

Важливо також пам'ятати, що діти часто спостерігають за батьками і наслідують їхню поведінку.

"Не жили багато, нема чого й починати"

Часто дана фраза використовується жартома, але навіть у цьому випадку потрібно розуміти, що дітям часто складно розібратися в рівнях іронії дорослих. В підсумку негативний вплив на майбутнє вашого чада забезпечено. Уникайте використання цієї фрази навіть жартома.

Навпаки, важливо частіше нагадувати дитині, що якщо вона старанно працюватиме над собою, то обов'язково досягне всіх поставлених цілей і все її життя складатиметься так, як вона хоче.

"Неможливо заробити чесним шляхом"

Це дуже небезпечна фраза. Якщо ваша дитина постійно це чує, починає думати, що заробити можна тільки так - хитрістю, обманом, і навіть крадіжкою. Це серйозно заважає в дорослому житті, в кар'єрі, в самореалізації. Є ризик, що син або дочка навіть не будуть намагатися йти шляхом чесності, а відразу почнуть шукати нелегальні й небезпечні способи заробітку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як мотивувати дитину робити домашку: дев'ять кроків

Подібні думки озвучуються через нереалізованість самих батьків і звички заздрити іншим. Наприклад, однокласнику вашої дитини купили дуже дорогу іграшку, а ви таку придбати не зможете. І відчуваючи провину за неможливість забезпечити бажання сина або дочки, ви починаєте шукати виправдання. Одне з них - спроба зробити висновки про методи заробітку іншого дорослого.

"Тут нічого твого немає, от заробиш — буде"

Батьки часто використовують подібні фрази, не підозрюючи, яких збитків вони завдають. Діти, які "нічого не мають", прагнуть піти на заробітки якомога раніше, без будь-яких навичок та умінь.

Виховання дітей у фінансовому плані відіграє важливу роль у їхньому майбутньому. Важливо бути вкрай обережними, щоб не наговорити продовжувачам роду зайвого. Мало того, потрібно пам'ятати, що дитина активно спостерігає за батьками і наслідує їхню поведінку.

Для батьків завжди є шоком, коли їхня дитина скоїла крадіжку. Чи то вона вкрала чиюсь іграшку, чи витягла гроші з маминого гаманця, чи поцупила щось з магазину. Але дитина в ранні роки не розуміє, що вчинила поганий вчинок і що комусь нашкодила.

Дитячі крадіжки найчастіше пов'язані з дефіцитом: речей, фінансів, уваги чи визнання. Будьте у постійному контакті з дитиною та потурбуйтеся про те, щоб вона не почувала себе обділеною на жодному з напрямків.

Зараз ви читаєте новину «Вічне "немає грошей": які фрази прирікають дитину на бідність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі