четвер, 04 січня 2024 04:50

Як мотивувати дитину робити домашку: дев'ять кроків

Як мотивувати дитину робити домашку: дев'ять кроків

Важко підрахувати, скільки здоров'я забирає у школярів та батьків виконання домашнього завдання.

Але чарівного ключика для всіх немає. Втім, можна підібрати до кожної дитини окремо, розповіла osvitoria дитяча психотерапевтка, арт-терапевтка Мар'яна Серажим.

Дев'ять лайфхаків, як мотивувати дитину робити домашку

Створіть умови

Запитайте, чому дитина не хоче сідати за уроки. Може, голодна чи втомлена? У неї некомфортне робоче місце? Зручність важливо проконтролювати батькам: дитина може вважати ідеальними м'яке крісло та завалений динозаврами робочий стіл, але порушений кровообіг і розфокусована увага не дають їй зробити завдання.

Враховуйте темперамент

Коли починати робити домашку? Помилка в тому, що дорослі вирішують це на власний розсуд. Насправді, найбільш плідний час у дітей — різний, і його треба разом шукати. А якщо дитина вже закінчила початкову школу, слід дозволити їй самій знаходити пікову працездатність. "Жайворонку" за біологічним годинником підійде виконання уроків рано вранці, "сові" — після вечері.

Темперамент теж важливий. Холерика після шкільних занять варто відправити погуляти чи зайнятися спортом, щоб він виплеснув зайву енергію. Флегматику краще залишити більше часу на виконання завдань, щоб він міг займатися у звичній неквапливій манері. Меланхоліки швидко перевтомлюються, у них низька стресостійкість. Перед заняттями для них корисні тихі приємні справи, релакс і навіть денний сон. А домашку краще розбити на невеликі підзавдання, після виконання яких робити перерви.

Приберіть спокуси

Вимкніть телефон, комп'ютер, телевізор. Самі не розмовляйте по мобільному поруч з учнем, не працюйте на його очах з ноутбуком, який навіває дитині думки про комп'ютерні ігри.

Бажано в цей час не затівати цікавих справ, у яких школяр хотів би взяти участь. Наприклад, пекти пиріг, якщо донька любить допомагати.

Не беріть на себе зайвого

Складно домогтися від дитини продуктивності, якщо займаючись із нею ви роздратовані. Тоді краще рідше перевіряти домашні завдання, але робити це в спокійному настрої.

Іноді батьки настільки зацікавлені в тому, щоб завдання були виконані швидше, що починають самі робити їх за дитину. Але якщо мама більше, ніж дитина, переживає за уроки, мотивація знижується. Важливо не брати на себе відповідальність за домашні завдання дитини, інакше школяр так і буде думати, що це клопіт мами з татом.

Позбавтеся синдрому ексшколяра

Вирішіть для себе, навіщо вам оцінки сина чи доньки. Варто прийняти, що в усіх свої здібності та нахили: з одних предметів ваш школяр буде успішним, з інших — ні, і "вичавлювати" високі бали немає сенсу. При цьому боятися домашнього завдання син або донька перестане.

Будь-яке зауваження до домашки робіть за правилом бутерброда: до і після критики говоріть про помічені плюси. Їх немає? Навіть у затятого двієчника можна знайти акуратно написані рядки, крок у правильному напрямку або хоча б витрачені зусилля.

Краще, якщо нагородою буде не щось матеріальне, а спільно проведений час, улюблені розваги. Такі стимули краще застосовувати не щодня, а після успішного виконання найскладніших завдань або на вихідних — як результат роботи за тиждень.

Створіть звичку

У початкових класах батькам важливо створити максимально доброзичливе поле навколо уроків. У дитини є право тестувати свої здібності, помилятися, не робити домашнє завдання — і дивитися, що з цього виходить.

Допоможуть довірчі стосунки з батьками, які підтримають і допоможуть, яку б оцінку учень не приніс.

Дайте дитині особистий простір

Якби начальник сидів поруч із вами і коментував кожну дію, кожне написане слово, довго б ви витримали?

Краще залишити дитину наодинці, поки вона робить уроки

Безліч зривів відбувається через те, що школяр просто не розуміє, чого від нього вимагають. Потім підіть, але будьте в зоні доступності на випадок, якщо виникнуть нові запитання до матеріалу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали найбільший портрет Шевченка з яблук. Він потрапив до Книги рекордів України

Наприкінці перевірте уроки, знайдіть помилки (корисніше вказати на них, а не давати відповіді — переробити їх має сам учень). Зате школяр буде впевнений, що він не один на один з незрозумілими завданнями, разом ви впораєтеся.

Говоріть про те, що важливо дитині

Того, хто боїться стресу, переконайте, що домашня робота — як репетиція контрольної, тільки мама поруч. Потренуєшся — і буде легко. Якщо в учня сильні пізнавальні інтереси, важливо додати до уроків щось цікаве. Покажіть або знайдіть відео на потрібну тему. Ще краще — запропонуйте учневі самому пошукати його і обговорити з вами. Підкреслюйте, що домашка — справа більш доросла, ніж заняття в класі, адже ти вчишся працювати самостійно.

Застосуйте новітні техніки тайм-менеджменту

Підберіть індивідуально те, що допоможе впорядкувати навчання. Наприклад, посидючим дітям з рівномірною працездатністю корисно виділити найнеприємніші завдання — переходити від складного до легкого.

"Помідорова техніка" підійде тим, хто не дуже посидючий. Її автор — студент Франческо Чірілло, якому світило відрахування, застосувавши цей метод, завершив вищий навчальний заклад так, що удостоївся рукостискання прем'єр-міністра Італії за видатні навчальні досягнення. Досить розбити роботу на 25-хвилинні відрізки — п'ять хвилин перерва.

У школах пропонують проводити психологічні хвилинки. Вони повинні зняти стрес та налаштувати учнів на урок.

Повномасштабна війна РФ проти України критично впливає на стан психологічного здоров'я учасників освітнього процесу та безпосередню організацію навчання.

Зараз ви читаєте новину «Як мотивувати дитину робити домашку: дев'ять кроків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі