неділя, 31 березня 2024 22:10

Що робити, якщо спіймали дитину на крадіжці

Що робити, якщо спіймали дитину на крадіжці
Якщо дитина краде, вона не вважає, що це поганий вчинок Фото: alexus

Для батьків завжди є шоком, коли їхня дитина скоїла крадіжку. Чи то вона вкрала чиюсь іграшку, чи витягла гроші з маминого гаманця, чи поцупила щось з магазину.

Але дитина в ранні роки не розуміє, що вчинила поганий вчинок і що комусь нашкодила.

Як діяти батькам, якщо впіймали дитину на крадіжці

Діти 3 – 5 років

У жодному разі не можна сварити дитину, адже вона просто не зрозуміє, за що отримала "на горіхи", і лише сповниться образи та агресії. Спокійна розмова та чіткі настанови – ось правильний вихід із ситуації, пише 24tv.

Головне – не дати дитині відчуття того, що вона "погана". Усі ми інколи робимо помилки навіть в усвідомленому віці, тому треба знайти баланс між строгістю та підтримкою.

Діти 6 – 10 років

Бажання ризику та наслідування поведінки інших є найчастішою причиною дитячих крадіжок. У цьому віці сила волі ще надто слабка, щоб протистояти обставинам, тому діти легко схиляються до власних бажань отримати якусь річ або тиску середовища.

У цьому випадку батькам потрібно зрозуміти, яку потребу діти намагаються покрити крадіжкою. Сварити, залякувати, принижувати та засуджувати дитину не можна у жодному випадку, а особливо – виносити її вчинок на загал. Найкраще порадитися зі шкільним психологом та діяти спільними зусиллями.

Підлітки

Тут є цілий набір мотивацій, кожна з яких потребує окремого підходу. Інколи трапляється, що через крадіжку підлітки можуть стати "своїми" у певній компанії, а це саме час, коли приналежність до групи важлива для кожного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти працюючих жінок успішніші, ніж тих, хто сидить без роботи - дослідження

Ще одна причина – булінг та цькування. Траплялися випадки, коли в дитини вимагали гроші, яких вона не мала, через що крала у батьків чи старших братів і сестер. Коли ж її ловили і вимагали сказати правду, то розмову про вимагання сприймали як вигадку. Це подійний негативний удар: цькування в групі та недовіра близьких ніколи не можуть дати позитивного ефекту на психіку дитини.

Також свою роль може зіграти повна відсутність кишенькових грошей. У такому разі потрібно обговорити фінансові справи сім'ї або дати дитині якусь можливість заробити. Підлітки дуже гостро хочуть позбутися залежності та проявляти самостійність, і краще стати їхніми союзниками у цьому прагненні.

Дитячі крадіжки найчастіше пов'язані з дефіцитом: речей, фінансів, уваги чи визнання. Будьте у постійному контакті з дитиною та потурбуйтеся про те, щоб вона не почувала себе обділеною на жодному з напрямків.

Маленькі діти постійно вражають своєю безпосередністю. Вони бувають такими винахідливими, що можуть здивувати будь-кого, а акторській майстерності мабуть би позаздрив професійний актор.

Батьки іноді встигають зафіксувати на об'єктив своїх дітей під час кумедних ситуацій, в які вони потрапляють через свою допитливість і публікують фото у соцмережах.

Зараз ви читаєте новину «Що робити, якщо спіймали дитину на крадіжці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі