четвер, 14 травня 2009 17:13

Збиранням ягід можна заробити від 1200 євро на місяць

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Мирослав Доненко біля власного будинку в Кам’янці збирається варити кашу на вогнищі. Пригощатиме стравою кумів. Чоловік каже, що ніде так каша не смакує, як удома
Мирослав Доненко біля власного будинку в Кам’янці збирається варити кашу на вогнищі. Пригощатиме стравою кумів. Чоловік каже, що ніде так каша не смакує, як удома

— 2000 року спиртозавод, де я робив сварщиком, став. Подався у Португалію, — згадує 35-річний Мирослав Доненко з Кам"янки. Він сьомий рік працює зварювальником за кордоном. — Зразу ж і роботу за спеціальністю найшов. Отримував 800 євро на місяць. Житло й їжа обходилися у 200 євро. Ціни на харчі майже такі, як в Україні. Пачка сигарет коштувала 2,15 євро. Порахував — прокурюю більше, чим получав на спиртозаводі. А кинуть не міг.

Португальці платять українцям десь на 20% менше, ніж своїм громадянам. Але Мирослав стверджує, люди там хороші:

— Уважають нас, говорять, що ми трудяги і спеціалісти. Часто місцеві пригощали хурмою, яблуками. Колись іду натомлений з роботи, аж гука дід, каже: " На, синок, хурми. Бачу, з чужого краю, економиш для сім"ї, добреньке не купляєш".

Розповідає, що одного разу захворів. То хазяїн сам возив до лікаря. Домовлявся, щоб полікував, бо Доненко працював нелегально.

Згодом інвестиції в будівництво в Португалії скоротилися. 2003-го Мирослав повернувся на батьківщину.

— Працювати на сотню євро вдома я вже не міг. Поникався по шабашках та й оформив турвізу в Чехію. За рік забрав і дружину, вона у місцевій школі викладала англійську. Маємо дозвіл на працевлаштування. Платять мені 4 долари за годину. За кімнату віддаємо 300 "зелених", стільки ж іде на їжу, — рахує Мирослав.

Дружина 31-річна Таміла працює в Чехії помічницею кухаря в піцерії. Заклад належить емігрантові з Росії. В Україні у Доненків залишився син, 12-річний Віталій.

— Двічі на рік їздимо на місяць додому, скучаємо за ним.

Мирослав і Таміла кажуть, що залишатися у Чехії немає сенсу, на квартиру не наскладаєш. А вдома зробили євроремонт у будинку, купили нове авто.

— Там ми бідняки, а сюди непогану копійку привозимо.

Щоразу, як Доненки приїздять, у гості до них приходять друзі.

— Крім туги за домом, бракує спілкування, — каже Мирослав, розпалюючи багаття під казанком. — Зараз куми підійдуть, наваримо каші, по 100 грам вип"ємо, — потирає руки.

За тиждень сім"я повернеться до Чехії. Доведеться оформлятися на роботу за всіма вимогами, платити щомісяця медичну страховку.

Уманчанка 29-річна Вероніка Мовчанюк 15 травня виїздить на заробітки до Фінляндії.

— Фірма набирає людей на збір лісових ягід — морошки, брусниці й чорниці. Ягоди господарі здають на місцевий переробний завод.

Торік Мовчанюк уже їздила на таку роботу до Фінляндії. За офіційне працевлаштування заплатила фірмі 400 євро. Каже, сподобалося.

Залишатися у Чехії немає сенсу, на квартиру не наскладаєш

— Робочий день триває 8–10 годин. Якщо хочеш іще полазити в сутінках, — ніхто не забороняє.

За день можна зібрати 10 кг морошки або 30 кг чорниці. Брусниці в лісах більше — її можна зібрати й 40 кг. За таких норм за місяць можна одержати від 1200 до 1600 євро.

— Хто спритніший і дуже хоче заробити, може перевиконувати норму вдвічі, — каже Вероніка.

Мовчанюк додає, що житло та харчування наймані працівники оплачують самі.

— У лісах багато кемпінгів. Там можна заночувати, є душ, кухня, пральна машина. Вартість доби проживання — 7 євро. Продукти — за свій рахунок. При мінімумі продуктів на місяць виходить 100—150 євро.

Торік, якщо відняти витрати на харчування та проживання, Вероніка заробляла 1000 євро на місяць. Пробула у Фінляндії чотири місяці.

20-річний Петро Вишиваний із Черкас другий рік їздить на заробітки до Санкт-Петербурга. Працює різноробом на приміських дачах.

— Торік за місяць платили по 1000 доларів. Цього року зменшили зарплату на три сотні. Ставляться до нас непогано. Хоч і не без того, що показують, хто в домі господар. Живемо по четверо у вагончиках. Їжу готуємо самі. Було, що працювали в хазяїна, який родом із Жашкова. То він нас годував, наїдалися "од пуза". Навіть купляв рибу по 150 гривень за кілограм, — розповідає.

У березні з Вишиваним поїхав і його батько, 45-річний Василь Федорович.

— Майже місяць на дачах не було роботи, бо стояла погана погода. А в двадцятих числах квітня з"явилася шабашка, робимо дерев"яний тин. Скільки заплатять, іще не знаю. Приїжджали з батьком на свята в Черкаси, то видали авансом по 600 доларів, — каже Петро.

Зараз ви читаєте новину «Збиранням ягід можна заробити від 1200 євро на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі